Nieuwbouw Weener XL bereikt hoogste punt

13 juli 2022

Nadat 16 februari de eerste steen werd gelegd voor de nieuwbouw van Weener XL, wordt vandaag – vrijdag 17 juni – het hoogste punt bereikt. De bouw van wat straks een van de duurzaamste gebouwen van ’s-Hertogenbosch wordt, vordert in rap tempo. Elke dag worden de contouren van het pand aan de Oude Vlijmenseweg beter zichtbaar.

Wethouder Marianne van der Sloot: “Het is echt indrukwekkend om te zien hoe deze locatie transformeert naar de plek waar veel inwoners straks gaan werken, een uitkering aanvragen of de weg naar werk vinden. Een plek waar duurzaamheid centraal staat in het bouwproject, maar ook in het proces dat mensen doorlopen om zo goed mogelijk mee te kunnen doen in de samenleving. De 17.000 inwoners die hier jaarlijks binnen komen, verdienen daar deze goede plek voor.”

Zoals gebruikelijk bij de bouw van een project, is het bereiken van het hoogste punt een mijlpaal. Zo ook voor de nieuwbouw van Weener XL. Samen met medewerkers van de verschillende bouwbedrijven en Weener XL, werd dit bijzondere moment gevierd.

Het is echt indrukwekkend om te zien hoe deze locatie transformeert

Wethouder Marianne van der Sloot

Geen afval, geen uitval
Het nieuwe onderkomen van Weener XL op het oude Michelinterrein, wordt een van de duurzaamste gebouwen van ’s-Hertogenbosch. Het gebouw wordt energieneutraal en aardgasvrij. ‘Geen afval, geen uitval’ is het uitgangspunt. Er wordt zoveel mogelijk gebouwd met circulaire grondstoffen en materialen. Zonnepanelen en warmtepompen zorgen voor de energiebehoefte. Daarnaast wordt een groot deel van het dak beplant met sedum. Het gebouw – met een oppervlakte van zo’n 14.000 m2 – wordt in losse elementen gebouwd. Hierdoor is het modulair en makkelijk herbruikbaar. 

Nieuwbouw Weener XL – aflevering 1