Wat is social return?

Social return is een manier om werk te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit zijn mensen die moeite hebben om een baan te vinden, bijvoorbeeld door een fysieke of mentale beperking, of een lange periode van werkloosheid.

Gemeente ‘s-Hertogenbosch

Raadpleeg de beleids- en uitvoeringsregels van de gemeente Den Bosch om te zien welke doelgroep precies wordt bedoeld voor invulling van de social return verplichting.

Opties voor invulling van social return

Werkzoekenden een baan of stage bieden

U kunt werkzoekenden een baan of stage bieden. Dit is de meest gebruikelijke vorm van social return. Wij gaan graag met u in gesprek om te kijken hoe we dit kunnen invullen in uw organisatie. Klik hier om in contact te komen.

Een collega van de afdeling Social Sofa is bezig met het sorteren van materialen. Ze draagt een blauwe polo

Werk uitbesteden bij sociale werkbedrijven

Ook kunt u werk uitbesteden aan een sociaal werkbedrijf zoals Weener XL. Denk aan het bezorgen van uw post, schoonmaak of het laten inpakken van uw product. Maar u kunt ook een gepersonaliseerde mozaïekbank laten maken.

Op de foto staat een collega van het Participatiehuis. Ze is creatief bezig met twee deelnemers van het Participatiehuis

Kennis, diensten of middelen delen

Het is ook mogelijk om uw kennis, expertise of middelen beschikbaar te stellen voor de doelgroep, zoals gastlessen geven, ruimte beschikbaar stellen of het bekostigen van opleidingscertificaten.


Sociale prestatieladder

De Prestatieladder Socialer Ondernemen is een keurmerk van TNO en PSO-Nederland voor organisaties die zich inzetten voor socialer ondernemen. Voor meer informatie klik hier.Joyce de Vaan

Coördinator Social Return en adviseur PSO

Neem contact met ons op

Wij denken samen met u mee over een goede invulling van social return in uw organisatie.

Voordelen van social return

Social return is een win-win voor iedereen. Werkgevers kunnen hun talentenpool uitbreiden, werkzoekenden krijgen een kans op de arbeidsmarkt en de samenleving wordt inclusiever. Dit zorgt voor minder armoede en ongelijkheid en voor meer sociale cohesie.

Prestatieladder Socialer Ondernemen

De Prestatieladder Socialer Ondernemen werkt zo: hoe hoger u op de ladder staat, des te meer medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt kansen krijgen binnen uw bedrijf. Dat mag gewaardeerd worden en daarom zien wij PSO-trede 2 en 3 als 100% invulling voor social return. De gemeente ‘s-Hertogenbosch heeft de hoogste PSO-trede 3 en PSO30+ en wil hiermee ook een voorbeeld zijn voor andere werkgevers om hen te stimuleren socialer te ondernemen.

Koopt u als opdrachtnemer in bij een PSO-gecertificeerde organisatie, dan telt een percentage van het inkoopbedrag mee voor social return. Wij kunnen u ook ondersteunen bij het behalen van het certificaat.