Van ver gekomen, maar het is gelukt!

“Koken is mijn passie. Ik heb er talent voor. Maar het duurde even voordat ik er mijn geld mee kon verdienen. Ik werd nergens aangenomen. Geen papieren. Sprak de taal nog niet goed. Ik kom uit Ethiopië.”

“Ja ik ben heel blij met wat Weener XL voor mij gedaan heeft. Ik heb eerst twee jaar bij De Schoonmaak Coöperatie gewerkt. Mijn werkconsulent motiveerde mij om verder te solliciteren. Ik heb zoveel restaurants bezocht om daar te kunnen gaan werken. Maar het lukte niet.”

Je moet het gewoon aanpakken. Beginnen. Van daaruit kun je verder leren, hopen en doorgaan!

“Op een gegeven moment zei ik tegen mijn werkconsulent: ‘Ik ben moe. Ik kan niet meer solliciteren. Het heeft geen zin.’ Maar je moet toch doorzetten. Toen kwam de vacature voor cateringmedewerker bij woningcorporatie Zayaz voorbij. Ik kookte inmiddels al 7 jaar vrijwillig bij sociaal restaurant Van Harte. En mede door deze ervaring mocht ik het bij Zayaz proberen in de keuken.”

“Als snel stelde ik bij mijn leidinggevende voor om ook te gaan koken, naast de gebruikelijke cateringwerkzaamheden. De keuken bij Zayaz is daarvoor redelijk geschikt qua apparatuur. Maar ik heb niet veel nodig om goed te kunnen koken. Zocht ook naar handige spullen voor een klein prijsje om beter mee te kunnen koken.”

En zo geschiedde…

Inmiddels is Aster niet meer weg te denken uit de kantine van Zayaz en maakt ze iedereen enthousiast met haar gerechten (én persoonlijkheid). Ze kookt zo’n twee keer per week voor alle collega’s en de rest van de week is ze druk bezig met haar reguliere cateringwerk.
Aster vult stralend aan: “Ook kook ik voor Zayaz weleens speciaal voor groepen. Soms wel voor 60 mensen.”

“Collega’s noemen me ‘zonnestraaltje’. Ja ik word gewoon heel gelukkig van koken. Met hulp van WXL en Zayaz behaalde ik mijn cateringpapieren. Onlangs behaalde ik mijn diploma om thuis te kunnen cateren. Voor de toekomst wil ik dat erbij gaan doen.”

“Ik houd veel van mijn werk. Met hulp van Weener XL heb ik dit pad kunnen bewandelen. Anders was het misschien niet gelukt. Inmiddels ben ik volledig regulier uitgestroomd en heb ik een vaste baan. Ik ben van ver gekomen, maar het is gelukt!”

Mijn advies aan anderen? 
“Weet je, het maakt niet uit wat voor werk je in eerste instantie moet doen. Je moet het gewoon aanpakken. Beginnen. Van daaruit kun je verder leren, hopen en doorgaan!”