Hendry laat zich niet tegenhouden

Deze kanjer Hendry (38) werkt al 22 jaar bij Weener XL. De laatste jaren in het groen. Hij schoffelt, maait, harkt, prikt afval. Zijn favoriet is de motorische heggenschaar waarmee hij de overhangende beplanting snoeit. Door zijn dystonie, een progressieve spierziekte, heeft hij nu een spiksplinternieuwe ligfiets met elektrische aanvoering. Een stuk makkelijker en veiliger om naar zijn werk te fietsen. Als je hem voorbij ziet vliegen. Zwaai even!

Hendry: “Ik werk al 22 jaar bij Weener XL. Mijn ouders hebben ervoor gezorgd dat ik hier terechtkwam. Door mijn beperking dachten ze dat het in het reguliere werk lastig voor mij zou worden. Ik heb epilepsie en als gevolg daarvan is er dystonie ontstaan. Dit is een progressieve spierziekte. Hierdoor trekt mijn nek scheef en mijn schouder ook. Ik heb ook een licht verstandelijke beperking.”

Hij komt altijd op tijd en meldt zich nooit ziek.

Voorman Martijn vult meteen aan: “Nou, met jouw koppie ziet het wel goed hoor. Je weet veel, kunt helemaal meekomen. We kunnen met jou een goed gesprek voeren. Je woont op jezelf. En je hebt er ook nog eens een goede kop op staan. Je bent de knapste van de keet.” Grappend: “Maar misschien komt dat omdat wij zo lelijk zijn.”

De reden dat zijn werkleider Peter zich hard maakte voor een artikel is vanwege zijn nieuwe fiets en zijn doorzettingsvermogen om zijn werk goed te kunnen doen. Voorman Martijn: “Ja dat verdient hij zeker. Hij komt altijd op tijd, meldt zich nooit ziek en alles wat ik van hem vraag doet hij.”
Hendry vindt het bijzonder dat Peter en Martijn hem dit podium geven.

Doordat Hendry’s ziekte progressief is, nemen zijn klachten toe. Toch laat Hendry zich hierdoor alles behalve tegenhouden. “Ik heb de laatste jaren veel fysiotherapie gevolgd en hierdoor geleerd mijn lichaam beter te controleren. Eerst deed mijn arm bijvoorbeeld niet wat ik wilde. Die arm heb ik nu beter onder controle.”

Hendry heeft lang gevoetbald in een G-team. Voetballen doet hij niet meer. Hij is vooral lekker aan het fietsen in zijn vrije tijd. Dus als je hem voorbij ziet komen op een mooie zonnige dag, maak eens een praatje met hem!