Wat betekent het om laaggeletterd te zijn?
Wim is 52 als hij ontslagen wordt als loodgieter. Hij verstond zijn vak goed. Maar door de gedeeltelijke digitalisering van zijn vak, kon hij niet meer mee. Wim kon niet goed lezen, schrijven en omgaan met de computer. Maar hij pakte zijn laaggeletterdheid aan.
“Bij Stichting ABC Leer mee heb ik geleerd om te lezen en schrijven. Ik kan nu zelfs omgaan met de tablet.”, lacht Wim. Inmiddels is Wim een voorbeeld voor anderen. Hij zet zich vrijwillig in als taalambassadeur om het belang van basisvaardigheden breed onder de aandacht te brengen. Hij werd zelfs uitgeroepen tot Taalheld van Brabant. “Ik ben voor mensen een voorbeeld en stok achter de deur om hun problemen met lezen en schrijven aan te pakken.”
Ik ben zo blij dat ik nu weer kan laten zien wat ik kan.
Wim keerde vol goede moed terug op de arbeidsmarkt. “Ik werk nu voor een bedrijf dat gespecialiseerd is in lekdetectie. Als er ergens vocht of water in huis is kan ik het oplossen. Mijn ervaring als loodgieter komt goed van pas.”
Bewijsdrang
“Ik werk heel hard. Zo kan ik mezelf bewijzen. Want dat gevoel heeft een laagtaalvaardige altijd: het gevoel dat hij zich extra moet bewijzen. Ik ben zo blij dat ik nu weer kan laten zien wat ik kan.”
Snel boos
“Als iemand snel boos is, is de kans aanwezig dat hij laaggeletterd is” aldus Wim. “Je hebt altijd het gevoel dat je jezelf moet bewijzen, omdat je denkt dat de ander beter is dan jij. En je snapt de ander vaak niet. Je weet ook niet wat je terug moet zeggen. Dan word je boos. Je voelt je machteloos.”
Papierwerk
“Gelukkig hielp mijn vrouw mij met het papierwerk, maar dit was vroeger echt een probleem. Maar nog steeds heb ik moeite met bepaalde dingen. Ik werk nu 2,5 maand bij een nieuwe werkgever. Het auto rijden, het lezen van de navigatie, de mobiel, de tablet. Ik heb tijd nodig om dit allemaal onder de knie te krijgen.”
Basiskennis
“Laaggeletterden ontbreekt het vaak aan een bepaalde basiskennis. Ik weet nu bijvoorbeeld dat we 4 seizoenen hebben en 12 provincies. Zo leer ik elke dag bij.”
Hulp nodig of vragen?
Wil jij beter leren omgaan met taal, rekenen of de computer? Neem contact met ons op via onze contactpagina of kom langs bij Weener XL. Wij helpen je graag met gratis taallessen, cursussen en meer. Vraag hiernaar vrijblijvend bij onze receptie.
Je kunt ook direct contact opnemen met de Taalgids van het Bossche Digi-Taalnetwerk: Hilde van der Heijden via 06-80180509 (op het gebied van taal) en met Daan van Dongen via 06-22817008 (voor ondersteuning bij digitale vragen).