Solliciteren tijdens de coronacrisis

Het is een lastige tijd. Voor iedereen. Ook voor werkzoekenden. Bij Weener XL zijn bepaalde trajecten noodgedwongen stil gelegd. Een aantal bedrijven wordt stevig getroffen door de coronacrisis. Er zijn ook branches die op dit moment juist extra mensen nodig hebben. Denk aan zorg, transport, logistiek en in supermarkten. Ook wij werven onze potentiële kandidaten nu via beeldbellen. Normaliter kom je op een sollicitatiegesprek. Nu zit je thuis vanachter je computer of smartphone te beeldbellen om die goede eerste indruk te maken.

We hebben 10 tips om je sollicitatie via beeldbellen goed te laten verlopen.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Ook deelt werkzoekende Nicole haar ervaring met ons.

1. Test van tevoren. Beeldbel je met een bepaalde app op je telefoon of laptop? Oefen hiermee met een bekende.

2. Beeldbel je met de telefoon? Zet ‘m op een statiefje. Heb je dat niet? Maak een constructie zodat de camera goed op je gezicht en een stukje van je bovenlijf blijf staan. 

3. Zorg voor een rustige, prettige achtergrond. Dus een witte muur, of een vrolijk schilderij. Geen stapel was of een vuile vaat. 

4. Zorg voor een stille omgeving waarin je niet gestoord wordt. Als de buurman net aan het verbouwen is, ja dan heb je een beetje pech.  Zorg voor stilte daar waar mogelijk. 

5. Zet het geluid van je computer en telefoon op stil

6. Het voelt misschien wat onwennig dat beeldbellen, maar maak goed oogcontact.
 
7. Je mag best aangeven dat je deze manier van solliciteren spannend vindt. 

8. Herhaal regelmatig de vragen die gesteld worden, zodat je beiden kunt checken of dat wat er gevraagd wordt, ook de daadwerkelijke vragen zijn. Er kan ruis op de lijn zijn, waardoor je elkaar minder goed begrijpt. 

9. Houd je CV en aantekeningen bij de hand. 

10. Valt het beeldbellen uit? Spreek van te voren af wie terugbelt als het mis gaat.  


Nicole's eerste ervaring met beeldbel solliciteren

Werkzoekende Nicole solliciteerde onlangs naar een functie voor klantenservicemedewerker. Het sollicitatiegesprek verliep online. Ze werd benaderd door een recruiter n.a.v. haar videoCV die ze op haar LinkedIn profiel heeft geplaatst. Het is de eerste keer dat Nicole solliciteerde met beeldbellen.

Nicole: “Het gesprek verliep heel goed. Ik had de achtergrond gericht op een grijze muur. Was netjes gekleed, zoals ik normaal ook zou doen als ik ga solliciteren. Ik vond het wel extra spannend zo met mijn mobiel. Maar dat sprak ik ook uit. Het gesprek was met twee mensen. Ook zij zaten niet bij elkaar in dezelfde ruimte. Van te voren had ik de Zoom app op mijn telefoon gedownload. Daarnaast heb ik van te voren whats app gebeld met video functie om met een vriendin te oefenen. Ik wist dus goed hoe ik mijn telefoon tijdens het gesprek het beste vast kon houden.”

“Ik hoop dat er meer bedrijven gebruik gaan maken van beeldbel sollicitatie procedures. Heb namelijk meerdere sollicitaties lopen, maar lijkt alsof deze stil liggen door de coronacrisis.”

Nicole hoort binnenkort of ze door is naar de tweede ronde. Veel succes Nicole, we hopen dat je snel je droombaan vindt!

En voor iedereen die online gaat solliciteren, veel succes!! We hopen dat je met deze tips een goede eerste indruk maakt.