Aannemer nieuwbouw Weener XL bekend

Weener XL heeft een contract getekend met hoofdaannemer Dura Vermeer Bouw Zuid uit Den Bosch (en onderaannemer Van Delft Installatie uit Nieuwkuijk). Deze combinatie kwam als beste uit de bus na een aanbestedingstraject. De nieuwbouwplannen van Weener XL kunnen nu verder worden uitgewerkt. Naar verwachting starten de eerste werkzaamheden na de bouwvak 2020. De oplevering staat gepland voor eind 2021.

Weener XL krijgt een nieuw onderkomen op het oude Michelin terrein aan de Oude Vlijmenseweg/Oude Engelenseweg. De nieuwbouw is nodig, omdat het gebouw aan de Van Herpensweide op is. Weener XL ontvangt 17.000 inwoners per jaar. Die komen er om te werken, een uitkering aan te vragen of voor begeleiding naar een baan. Weener XL wil hen ontvangen in een goede, gastvrije en duurzame omgeving. Een omgeving die ook uitdaagt om zelf de schouders eronder te zetten. Dat is in het huidige gebouw helaas niet meer mogelijk.

Wethouder Huib van Olden: “In Dura Vermeer hebben we een betrouwbare en deskundige partner gevonden. Het is een bouwbedrijf met veel kennis en ervaring. Ook op het gebied van duurzaamheid. Samen gaan we zorgen voor het gastvrije en duurzame gebouw dat we voor ogen hebben. Daar heb ik alle vertrouwen in.”

Martin Beukeboom is directeur van Dura Vermeer Bouw Zuid. Hij kijkt ernaar uit om in hun eigen vestigingsplaats dit prachtige gebouw te mogen bouwen. “De opgave sluit aan bij onze drie kernwaarden veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid. En bij onze brede expertise op het gebied van utiliteitsbouw. Ook sluit het aan bij onze ambitie om een toppositie op het gebied van duurzaam bouwen in te nemen."

Directeur van Weener XL, Sjoerd van het Erve, is trots op het ontwerp. “We krijgen een duurzaam en modern gebouw met een huiselijke en gemoedelijke uitstraling. Iedereen is welkom bij ons. En dat was ook onze doelstelling.”

Open en gastvrij

Het ontwerpteam vormt samen met Dura Vermeer een bouwteam. Dit team werkt het definitief ontwerp verder technisch uit. Als dat klaar is, kan met Dura Vermeer de aannemingsovereenkomst worden gesloten.

Het Bossche samenwerkingsverband HEVO/Tarra/Buro Kade/MTD/RA infra/BPEM/Archimedes tekende in 2019 voor het ontwerp. Zij hebben de wensen van de gemeente goed in het ontwerp vertaald. En is veel aandacht besteed aan wat de gebruikers en bezoekers nodig hebben. Rust, ruimte, privacy en veiligheid spelen een belangrijke rol.

Geen afval, geen uitval

‘Geen afval, geen uitval’ is het uitgangspunt van dit bijzondere project. Voor de bouw wordt gebruik gemaakt van natuurlijke en afbreekbare materialen. Ook worden al eerder gebruikte materialen uit andere gebouwen daar waar mogelijk hergebruikt. Dit circulaire en natuurlijke karakter wordt overal in en rondom het gebouw zichtbaar. Het nieuwe gebouw krijgt een grotendeels houten draagconstructie.

Zonnepanelen en warmtepompen gaan zorgen voor de energieopwekking. Daarnaast krijgt het een dak dat is begroeid met verschillende vetplantjes. Het nieuwe gebouw heeft een oppervlakte van 14.000 m² en kan volledig worden hergebruikt. Ofwel als geheel, ofwel als losse elementen.