Rosa

Transformatie door Participatiehuis

Wauw wat een transformatie maakte Rosa door. Er staat een zelfbewuste vrouw voor me die zin heeft in het leven, zin om nieuwe dingen te ondernemen en zin om haar doel te verwezenlijken: werken in de zorg. Dat Rosa een dikke twee jaar geleden vooral op de bank zat, is moeilijk voor te stellen.

Rosa: “Door het traject in het Participatiehuis heb ik weer zin in de dingen. Ik heb geleerd om mezelf meer vooraan te zetten. Ik heb zoveel positieve ervaringen opgedaan en daarmee zelfvertrouwen kunnen opbouwen dat ik weer regie kan nemen over mijn loopbaan.”

Weer een traject?

“Toen mijn relatie uitging en mijn kindje nog klein was belandde ik in de bijstand. Ik was altijd bezig om er voor anderen te zijn, maar vond het moeilijk om zelf mijn koers te bepalen. Ik zat letterlijk aan de kant, op de bank. Toen ik werd opgeroepen voor het Participatiehuis dacht ik: wat is dit nu weer?  Wat moet ik hiermee? Maar besloot om maar gewoon mee te doen… Het heeft mijn leven volledig veranderd.”

Afwijzing op afwijzing

“Kijk weet je, voordat ik bij het Participatiehuis terecht kon, heb ik ook in een ander traject gezeten, waarbij ik heel veel solliciteerde. Maar als je sollicitatie op sollicitatie stuurt en je wordt nergens uitgenodigd en je zelfbeeld is al niet top, dan gaat het van kwaad tot erger.”

Positieve ervaringen opbouwen

“Wat het mooie is van het Participatiehuis is dat je echt weer positieve ervaringen op kunt doen. Gewoon met kleine stapjes. Ik nam deel aan activiteiten zoals knutselen en mindfulness. Ook nam ik deel aan een vrouwengroep en zo leerde ik andere vrouwen kennen. Het heeft me geholpen om verhalen met elkaar te delen en advies aan elkaar te geven.”

Traject afgesloten, maar nog welkom

“Ik heb het traject inmiddels afgesloten en ben vervolgstappen aan het maken. Ik werk nu drie dagen in de week als vrijwilliger in de supermarkt van een bejaardenhuis. In samenwerking met WXL ben ik aan het onderzoeken of ik me kan omscholen naar werken in de zorg. Uit verschillende tests is gebleken dat ik het leuk vind om voor mensen te zorgen. Ondanks dat mijn traject officieel is afgesloten bij het Participatiehuis neem ik nog deel aan de knutsel- en mindfulnessgroep. Het is fijn hier nog welkom te zijn en daarmee nog de verbondenheid te hebben met mensen die ik hier ontmoet heb.”

“Hier in het Participatiehuis was echt tijd en aandacht voor mij. Dat heeft me veel vertrouwen gegeven voor mijn toekomst.”

Veiligheid betekent ook mogen blijven

Manager Koen: “Het Participatiehuis is nieuwe dienstverlening van Weener XL voor mensen die langdurig een bijstandsuitkering hebben. We dagen mensen uit om met kleine stapjes actief te worden, nieuwe dingen te leren en voor zichzelf kansen te zien en te ontwikkelen. Dit alles in een vertrouwde en veilige omgeving. Veiligheid betekent voor ons ook dat je niet weg hoeft als een traject is afgesloten. Wel hanteren we dan de voorwaarde dat je ook iets komt brengen na afsluiting van je traject. Dan kan bijvoorbeeld zijn door voorlichting te geven of zelf een activiteit te begeleiden.”

 

Rosa’s advies?

"Durf je open te stellen. Als je dat doet komt er verandering op je pad. Kom gewoon naar het Participatiehuis. Hopelijk doet het je net zo veel goed als het mij gedaan heeft!"