Ik vind het jammer dat ik geen 30 meer ben. Het liefst zou ik elke dag werken.

Peter is bijna 60 jaar als hij door een reorganisatie zijn baan verliest. Drie jaar lang heeft hij een WW-uitkering. Via Weener XL verricht hij op verschillende locaties inpakwerk. Maar dat is allemaal maar tijdelijk. Vorige week werd Peter 63 jaar. In diezelfde week tekende hij zijn contract voor onbepaalde tijd bij ASN Autoschade in Den Bosch. “Ik had nooit gedacht dat ik op mijn leeftijd nog een leuke, vaste baan zou vinden. De mensen van Weener XL hebben me fantastisch geholpen.”

Werken voor mijn vliegbrevet

Toen Peter begin twintig was, inmiddels zo’n veertig jaar geleden, wilde hij zijn vliegbrevet halen. Om deze opleiding te bekostigen, ging hij bij Michelin aan de slag. Het vliegbrevet heeft hij gehaald. Hij heeft zelfs een keer in een starfighter TF-104G gevlogen: een supersonisch eenmotorig Amerikaans gevechtsvliegtuig. Het vliegbrevet is uiteindelijk verlopen, maar bij Michelin in hij 36 jaar gebleven.

Thuis zitten met een uitkering vind ik maar niks

Peter vertelt: “De mevrouw van het UWV bekeek mijn cv en zei dat ik mezelf al had bewezen. Ik heb 36 jaar non-stop gewerkt en ben zelfs vier keer verhuisd voor mijn werk. Toen ze bij Weener XL vroegen wat ik leuk vind om te doen, zei ik direct: auto’s wassen! Toen er bij ASN Autoschade een mogelijkheid voorbij kwam, was ik meteen enthousiast. Thuis zitten met een uitkering vind ik maar niks. Ik werk zodat ik mezelf nuttig kan maken en om een bijdrage te leveren aan de staat.”

Het liefst zou ik elke dag werken

“Bij ASN maak ik de auto’s schoon die binnen komen zodat de monteurs ermee aan de slag kunnen. Als ze gerepareerd zijn, maak ik de auto’s helemaal in orde voor de klant. Ze zien er dan weer pico bello uit. Alsof ze zo uit de showroom komen. Dat vind ik leuk om te doen. Maar ik ben helaas geen 30 meer. Ik heb fysiek wel in moeten leveren. Ik werk nu 3,5 dag bij ASN, maar het liefst zou ik elke dag werken.”

Eigenaar Rodney van den Berg: “Op de dagen dat Peter er niet is dan mis ik hem gewoon. Hij kan mooie verhalen vertellen over vroeger. Bijvoorbeeld over zijn Poolse familieleden die in de staatsmijnen hebben gewerkt en over Michelin.”

Een aanvulling op het team

Werkleider Tim: “Peter is altijd aan de gang en is echt een gezellige aanvulling op ons team. Hij is altijd op tijd en denkt overal aan. We hadden iemand nodig die komt om te werken en niet iemand die alleen maar komt voor het geld. Peter geeft mij rust.”

Lachend en trots vult Peter hem aan: “Onze stagiair zou mijn kleinkind kunnen zijn. Ze noemen me hier opa. Ze hebben nog meer benamingen voor me maar die kan ik beter niet noemen. Je weet hoe dat gaat met mannen onder elkaar. Ja, ik heb het hier enorm naar mijn zin.”