In een notendop haar verhaal, getiteld: Dromen geen drempels

Esther Vergeer

Esther Vergeer.
Wat een veerkracht.
Wat een doorzettingsvermogen.
Ze accepteert wat het leven haar brengt en kiest vervolgens voor de beste weg.
Zij verstaat de kunst van het leven!


Afgelopen dinsdag was er voor het eerst in lange tijd weer een bijeenkomst met AANtWERK. Een MVO platform waar Weener XL mede oprichter van is. Een groot aantal leden/organisaties uit de regio is aangesloten. Dit alles om inclusief ondernemen te bevorderen en goed te faciliteren. Hoofdspreker was Esther Vergeer. Voormalig paralympiër en rolstoeltennisspeelster.

470x op rij onverslagen
En als je dan bedankt welke drempels zij heeft moeten overkomen. Diep respect voor deze vrouw.

Op haar 8ste werd ze wakker op de operatietafel. Door een medische misser belandde ze in een rolstoel. Dikke vette dwarslaesie. Vanaf dat moment stond haar leven in het teken van revalideren en zelfredzaam worden.

Sleutelrol ouders
Haar ouders vonden dat ze net als andere kinderen gewoon naar school moest met eigen vervoer. Voor haar dus niet met de fiets, maar met een rolstoelbike.

Onafhankelijkheid voor zelfrespect
Toen ze 11 was kon ze zichzelf inmiddels volledig redden in dagelijkse zaken: douchen, zich goed aankleden en gereedmaken voor de dag. Tijdens haar revalidatieproces kwam ze in contact met sport. En dit veranderde haar leven voorgoed.

“Ik zal nooit vergeten toen de bondscoach van tennis kwam kijken en mij complimenteerde: ‘Je hebt talent’. Lange tijd lag vooral de focus op wat ik niet meer kon. Dit compliment veranderde mijn leven voorgoed. Want ik werd (weer) aangesproken op mijn kracht. Dit werd mijn nieuwe drive…”

“De sport gaf mij m’n zelfrespect en vertrouwen in mezelf terug.”
De rest is geschiedenis, want ze zette een carrière neer als topsporter.

Ook privé kreeg ze veel voor haar kiezen. Toen ze zwanger wilde worden, kreeg ze te horen dat dit te gevaarlijk was. Via een omweg – uiteindelijk een draagmoeder in Canada – heeft ze haar wens in vervulling kunnen brengen: een gezond dochtertje, genetisch helemaal van haar en haar man.

Diagnose kanker
Nog in de roes van haar moederschap kreeg ze de diagnose borstkanker. “Een feit waar ik mee moest dealen. Oké en wat is dan de oplossing?” Gelukkig bleek haar kanker goed te behandelen en inmiddels heeft ze ook deze mega-drempel overwonnen.

“Werk maken waar je hart heen gaat”
Haar dochtertje is nu 2. Toen dit meisje leerde lopen, herkende ze veel van zichzelf in haar terug. 110 keer op een dag vallen en toch weer opstaan en doorgaan. Ze moedigt anderen aan om opnieuw naar die kinderlijke drive op zoek te gaan. Grenzen verleggen en doorgaan. Ook als het lijkt alsof het niet lukt.

 “Je mag ontzettend balen en daar verdrietig over zijn. Maar wees je ervan bewust dat er altijd een moment komt dat je een keus kunt maken.”

“Ga opnieuw op zoek naar situaties waaruit jij vertrouwen kunt halen.”

Vraag gewoon wat iemand nodig heeft
Ook heeft ze nog een tip: "Vul niet voor iemand in een rolstoel in wat hij/zij wel of niet nodig heeft. Vraag het gewoon, in plaats van dat je het invult. En niet bagatelliseren, zoals ik heb ooit een keer mijn been gebroken en zat toen een tijdje in een rolstoel." 

Esther raakte me diep met haar verhaal. Ze maakte van haar handicap haar kracht. Ik gun haar drive elke burger die een beroep moet doen op de dienstverlening bij WXL. Alleen helaas bestaat daar geen toverformule voor die je zomaar op iedereen kunt loslaten. Hoe kweek je veerkracht en doorzettingsvermogen? En hoe houd je vertrouwen als je omgeving dit bijvoorbeeld niet doet?

 

Stof tot nadenken...

Communicatiemedewerker Elle