Gerdy-Anne: "Van het kastje naar de muur weghalen"

Het Informatiepunt Nieuwkomers is een samenwerkingsproject tussen Weener XL, het Koning Willem I College en Vluchtelingenwerk Den Bosch. Bij dit informatiepunt kunnen statushouders terecht met uiteenlopende vragen. Gerdy-Anne is docent NT2 (Nederlands als tweede taal) en trajectbegeleider bij het KWIC. Op de afdeling educatie regelt ze de intake en plaatsing van nieuwkomers. Tevens is zij vanuit het KWIC de aangewezen persoon om de vragen te beantwoorden die binnenkomen bij het Informatiepunt Nieuwkomers.

Overspoeld met informatie

“Op de afdeling educatie bij het KWIC zijn we bezig met vraagstukken omtrent inburgering en vervolgopleidingen binnen het MBO. Maar ook hier krijgen we uiteenlopende vragen over allerlei onderwerpen. Nieuwkomers lopen tegen ontzettend veel dingen aan als ze net in Nederland zijn. Ze worden vaak overspoeld met informatie en hebben het gevoel dat ze van het kastje naar de muur worden gestuurd.”

“Er komt zoveel op die mensen af en voor al hun vragen moeten ze bij veel verschillende instanties zijn. En soms spreken deze instanties elkaar weer tegen. Dan zou je zelf ook stoppen met zoeken toch? Ik zou heel graag zien dat nieuwkomers niet zo lang met hun vragen hoeven rond te lopen. Dat ze snel en goed worden doorverwezen. Dat ze rust krijgen in hun hoofd. Dat is mijn ideaalplaatje en ik hoop dat we dat met het Informatiepunt Nieuwkomers kunnen bereiken.”

Snel en gericht een antwoord

Gerdy-Anne is in 1991 afgestudeerd aan de PABO voor de opleiding volwasseneneducatie. Daarna is ze in 1992 begonnen bij de voorloper van het KWIC. Ze is er nooit meer weggegaan. Al bijna 30 jaar werkt ze met nieuwkomers en ze zou niets anders willen doen. Vol enthousiasme en toewijding beantwoordt ze de vragen die binnenkomen bij het Informatiepunt. “Eigenlijk doe ik al 30 jaar niet anders. Bij het KWIC bouw je met sommige mensen een vertrouwensband op. Zij vragen ons waar ze terecht kunnen met psychische problemen of problemen met betrekking tot eenzaamheid. Maar ook zaken als huisvesting en kinderopvang komen aan bod.”

“Dat er nu één centraal punt is waar deze mensen met hun vragen terecht kunnen, is een hele belangrijke ontwikkeling. Dat ze snel en gericht een antwoord krijgen op hun vragen en dan ook verder kunnen. Daar word ik heel erg blij van. Ik hoop dat het Informatiepunt snel weer fysiek open kan. In verband met corona zijn we nu telefonisch bereikbaar.”

 

Het Informatiepunt is gevestigd bij Weener XL. In verband met Corona is het op dit moment alleen mogelijk om telefonisch of via email contact op te nemen. Hebt u vragen? Dan kunt u bellen of mailen.

073 - 615 32 32

informatiepuntnieuwkomers@s-hertogenbosch.nl

(ma- vr 08.00 – 17.00 uur)