Moniek helpt anderen met haar ervaring

“Ik schaam me nergens meer voor. Ik mag er zijn met mijn verhaal. En inmiddels help ik daar andere mensen mee.” Monique is een inspirerende vrouw van 55 jaar die vier jaar geleden besloot het roer volledig om te gooien. Ze overwon haar alcoholverslaving. Volgde therapie en besloot om haar ervaring om te zetten naar iets positiefs. Ze maakt er haar werk van.

Van je verhaal je kracht maken
“Vier jaar geleden ben ik gescheiden en verhuisd. Ik startte met mijn hersteltraject. Zo kwam ik in de dienstverlening van WXL terecht. Hier heb ik de ruimte gekregen om zaken op orde te stellen. Via WXL heb ik de kans gekregen om mijn opleiding voor ervaringsdeskundige te volgen.” 

Te oud?
 “Tien jaar geleden vond ik mezelf nog te oud om nog aan een nieuwe studie te beginnen. Sinds twee jaar studeer ik weer! En ik geniet er vol van. Ik studeer voor ervaringsdeskundige. Een mix van werken met eigen ervaring, verschillende methodieken en theoretische kennis om ambulante zorg te kunnen verlenen aan mensen met psychische problemen. Ook loop je twee keer stage. Door Corona en niet waargemaakte beloften van mijn stageplek, kon ik mijn stage in het tweede jaar niet goed afmaken. Hierdoor moet ik het jaar overnieuw doen.” 

Vertrouwen
Monique had een jaarcontract bij een zorginstelling en deze werd onlangs niet verlengd. “Ik baal ervan. Maar heb ook alweer nieuwe sollicitaties de deur uit gedaan. Van sommige heb ik nog niets gehoord en ik heb ook al enkele afwijzingen ontvangen. Ja dat is niet fijn. Toch heb ik vertrouwen. Ik ben de laatste jaren zo goed bezig. Soms ga je drie stappen omhoog en dan ééntje terug. De balans opmakend is dat nog steeds twee stappen vooruit.” 

Bijstandsafhankelijk
“Toen ik afhankelijk was van een bijstandsuitkering voelde dat niet goed. Een vangnet is natuurlijk fijn. Alleen het hebben van een bijstandsuitkering beperkt je in je vrijheid. Daarom wil ik snel weer nieuw werk. Ik wil onafhankelijk zijn. En financieel ook meer ruimte hebben. Het werkende leven is nog steeds geen vetpot voor mij. Maar ik kan er wel van leven.” 

“Onlangs ben ik verhuisd naar een prachtige seniorenwoning. Ik heb weer goed contact met mijn drie kinderen die ook allemaal goed terechtgekomen zijn. Ja het leven is goed zo. Nu die opleiding nog afmaken en een nieuwe stage/baan vinden. Maar dat komt vast goed.”