“Ik wil statushouders helpen zodat ook zij hun talenten kunnen benutten”

Het Informatiepunt Nieuwkomers is een samenwerkingsproject tussen Weener XL, het Koning Willem I College en VluchtelingenWerk Den Bosch. Bij dit informatiepunt kunnen statushouders terecht met verschillende vragen. Katja Laerkedal, een van de teamleiders bij VluchtelingenWerk Den Bosch, vertelt: “De samenwerking tussen deze organisaties is erg belangrijk. Zodat we weten wie wat doet en er een betere afstemming komt. Dan kunnen we de mensen beter helpen en ook beter doorverwijzen.”

Dingen uitleggen die ze nog niet weten

“VluchtelingenWerk helpt de vluchtelingen in de asielzoekerscentra in Nederland vooral op juridisch gebied. Als ze een vergunning krijgen, helpen we bij de gezinshereniging, huisvesting, het kopen van meubels, opleidingen en verzekeringen. Onze vrijwilligers en beroepskrachten weten hier veel van.”

“Vluchtelingen die nieuw in de gemeente komen wonen, krijgen een vaste vrijwilliger. Samen met de cliënt bekijkt de vrijwilliger wat ze allemaal nog moeten regelen. Als het nodig is, gaat de vrijwilliger mee naar de huisarts of afspraken op school. We gaan zelfs mee naar de woning om uit te leggen hoe bijvoorbeeld de thermostaat werkt. Als de cliënt daar vragen over heeft.”

“Nieuwe vluchtelingen kunnen 1,5 jaar gebruik maken van de begeleiding door VluchtelingenWerk in Den Bosch. Het doel is om samen te kijken wat er nodig is. We willen ervoor zorgen dat de cliënten meedoen in de Nederlandse maatschappij. Ze moeten het uiteindelijk zelf doen en zelf kunnen. Na deze periode van anderhalf jaar kunnen zij gebruik maken van het reguliere aanbod in Den Bosch. Ze kunnen dan naar een Wijkplein gaan met hun vragen, of naar het Informatiepunt Nieuwkomers.

Iedereen heeft kwaliteiten en talenten

“Waarom ik wil meewerken aan het Informatiepunt? Iedereen heeft op zijn eigen niveau heel veel mogelijkheden. Ik wil statushouders helpen zodat ook zij hun talenten benutten. Zodat ze een bijdrage leveren aan de Nederlandse maatschappij.”

“Ik hoor vluchtelingen vaak zeggen dat niemand op hen zit te wachten. Dan zullen ze dus moeten bewijzen dat ze een meerwaarde zijn voor de Nederlandse maatschappij. Je ziet mensen dan vaak nadenken, en dan gaat de knop om. Dan komt de gedachte ‘ik ga bewijzen dat ik het waard ben’.”

Elkaar kennen is elkaar begrijpen

“Veel vrijwilligers die bij ons werken, zijn zelf ook gevlucht of om andere redenen naar Nederland gekomen. Zij hebben zelf ervaren hoe het is als je de weg niet weet. Ik kom zelf uit Denemarken. Ik was 20 jaar toen ik naar Nederland kwam voor vrijwilligerswerk en ben daarna hier blijven hangen.”

“Vroeger kwamen er bij ons thuis regelmatig mensen uit het buitenland over de vloer. De man van mijn moeder had in het buitenland op een internationale school gezeten. Hij had veel buitenlandse vrienden. Mijn ouders zeiden altijd dat als je de achtergrond van deze mensen kent, je ze ook beter begrijpt. Lester B. Pearson ontving in 1957 de Nobelprijs voor de Vrede. Zijn uitspraak heeft in mijn familie altijd een belangrijke rol gespeeld. ‘How can there be peace without people understanding each other? And how can this be if they don't know each other?”

“Bij VluchtelingenWerk kennen we onze cliënten. We begrijpen hun cultuur en hun manier van communiceren. Vaak hebben we een vertrouwensband met de mensen opgebouwd. Dat is de toegevoegde waarde van VluchtelingenWerk aan het Informatiepunt Nieuwkomers. Hierdoor voorzien we de andere instanties op een goede manier van de juiste informatie.”

U vindt het Informatiepunt bij Weener XL. Op dit moment is het alleen mogelijk om telefonisch of via email contact op te nemen. Dit in verband met de coronamaatregelen. Hebt u vragen? Dan kunt u bellen of mailen.

073 - 615 32 32

informatiepuntnieuwkomers@s-hertogenbosch.nl

(ma- vr 08.00 – 17.00 uur)