Thieu vertelt over zijn voetbalcarrière

Thieu met een voetbal

12 jaar in het Nederlands elftal van CP-voetbal

“Je kunt wel wegstoppen wat je mankeert, maar je kunt er ook gewoon voor gaan. Waarvoor zou je wegstoppen wat je hebt?”
En zo is het maar net. Thieu is halfzijdig verlamd door een hersenbloeding als 3 maanden oude baby. Dit heeft hem niet tegengehouden in zijn sport, maar ook niet in zijn werk.
    

Voetbalcarrière in een notendop

Thieu nam in 2008 na de Paralympics in Peking afscheid van het Nederlands elftal. Twaalf jaar lang speelde hij voor het CP-voetbal* van het KNVB. Op zijn voetbal-CV staan 116 interlands en 3 Paralympics. 

Thieu: “Voetbal betekent heel veel voor mij. Het is een uitlaatklep. Nu speel ik twee keer per week G-voetbal (gehandicaptenvoetbal) bij VV Haarsteeg. Ook ben ik assistent trainer bij FC Engelen voor het jeugd G-voetbal.”

Brief van de gymleraar
Op de mytylschool werd zijn talent voor voetbal opgemerkt door zijn gymleraar. Achter zijn rug om stuurde hij een brief naar de KNVB. Van het een kwam het ander.

Thieu: “Door veel door te zetten en fysiotherapie te volgen ben ik zo ver gekomen. Ik had ook nooit verwacht dat ik zo ver zou komen. Ik wil anderen ook graag meegeven: laat je nooit tegenhouden door je handicap.”


De wereld is niet ingericht op handicaps

“Voor het reguliere voetbal is veel meer media-aandacht dan voor G- of CP-voetbal. Maar eigenlijk moet je met een handicap harder werken dan wanneer je niets mankeert. Toch is het gehandicaptenvoetbal veel minder populair. Ach, je moet je er bij neerleggen. Met een handicap moet je sowieso een hoog acceptatiegevoel hebben. De wereld is niet ingericht op handicaps.”

Beheerder basisschool
Veertien jaar lang werkte hij bij de afdeling Groen totdat een werkconsulent hem benaderde voor zijn huidige baan. Sinds 2014 is hij beheerder bij een basisschool en dit bevalt hem uitstekend. “Nu heb ik meer uitdaging. Het is lichamelijk ook intensief werk. Dat doe ik graag. Soms staan collega’s er van versteld wat ik voor elkaar krijg ondanks mijn handicap.”

*CP-voetbal (internationaal Football 7-a-side genoemd) wordt gespeeld door voetballers die als gevolg van een hersenbeschadiging een motorisch probleem hebben.

Teamfoto Athene paralympics