Nooit gedacht met mijn autisme

Harm

Harm werkt op een middelbare school als repro medewerker. Zijn (eigen) kantoor staat midden in het hart van de school, naast de kantine. Er lopen ongeveer 1600 leerlingen rond. “Nooit gedacht dat dit zo voorspoedig zou gaan. Ik vind het wonderbaarlijk hoe goed ik het naar mijn zin heb”, aldus Harm. “Maar na het werk en in de weekenden ben ik bekaf. Het werken kost veel energie.”

Harm vertelt: “Ik kan niet goed tegen prikkels. Als er om mij heen veel gebeurt, word ik onrustig in mijn hoofd. Ik heb dat ook als ik meerdere taken tegelijkertijd moet uitvoeren. Dat gaat gewoon niet. Mijn leidinggevende houdt hier rekening mee. Dat is echt heel fijn. En als het me even teveel wordt, loop ik een extra rondje in het park hier om de hoek.”

Juiste diagnose
Harm is blij met zijn werk. Hij had een paar jaar geleden niet kunnen bedenken dat het nu zo goed zou gaan. “Ik was bang dat het met mijn autisme lastig zou worden.” De juiste diagnose kreeg Harm pas tien jaar geleden. Met deze kennis weten hij en zijn werkgever wat hij nodig heeft om zijn werk goed te kunnen uitvoeren. In het verleden ging dat mis. Hij kon niet meekomen op het werk met ziekte tot gevolg.

Acceptatie
“Inmiddels heb ik geaccepteerd hoe ik in elkaar zit en welk leven daarbij past. Vroeger was ik veel ambitieuzer. Heb ook HBO gestudeerd en mezelf in banen proberen te wringen waar ik niet in paste. Met alle gevolgen van dien. Het is heel vermoeiend om iets te proberen te zijn wat je niet bent. Ik kreeg er een burn-out van, zelfs met depressie tot gevolg.”

Vertrouwen
“Voor mijn eigenwaarde en financiële zekerheid ben ik erg blij dat ik werk heb. Heb zelfs een vast contract. Dat geeft rust. Ook het fijne contact met collega’s en de structuur doen me goed. Hier is het vertrouwen ook top. Als ik zeg dat ik iets niet kan, dan wordt dat ook aangenomen. Vroeger werd dat wel eens ter discussie gebracht. Dat is enorm lastig om tegenop te vechten.”

De misvatting over autisme?

“Niet iedereen met autisme is hyperintelligent en goed met computers.” Lachend: “Ik ben bijvoorbeeld helemaal niet goed met computers. Ook zijn er veel mensen met autisme die heel sociaal zijn in de omgang. Net zoals iedereen anders is, zit ook elke persoon met autisme anders in elkaar.”