Innovatie bij gemeente helpt burger vooruit

Innoveren in het publieke gebied? Lab XL, het innovatieplatform van Weener XL laat zien dat dit kan. Als je een goed idee hebt en goede mensen, kun je met in verhouding weinig geld heel veel bereiken. Door ruimte te geven aan vernieuwende ideeën die medewerkers in hun hoofd hebben en deze ideeën op te pakken en er mee aan de slag te gaan, lukt het om echt stappen te maken. Lab XL steunt niet alleen de ideeën maar zorgt er ook voor dat kennis die niet in huis is naar binnen wordt gehaald. Zo gebruiken we deze kennis meteen in de praktijk. Daarnaast kijken we in het land naar succesvolle voorbeelden en wordt contact gelegd. En dit alles samen werkt.

10 bedrijfsbezoeken in een uur

Zo maken klanten van Weener XL in een uur tijd verschillende bedrijfsbezoeken mee. Een VR bril maakt dit mogelijk. Door in te stappen in een virtuele wereld maken ze kennis met hoe een baan eruit ziet. Dit zorgt snel voor een goed en vooral echt beeld van een functie. Op dit moment wordt ook getest met een avatar. Dit is een 3D digitaal personage die je oproept. Dit personage helpt bijvoorbeeld bij het scherp krijgen van je drijfveren.

Wethouder Huib van Olden: “Als datastad maken we gebruik van de kracht van data en slimme technologie ook in onze dienstverlening. Met mooie initiatieven zoals Lab XL zorgen wij ervoor dat wij snel en flexibel in kunnen spelen op trends en ontwikkelingen in onze omgeving. Daardoor kunnen we onze inwoners nog beter en sneller helpen.”

Meer voorbeelden van innovatie en antwoord op de vraag; “wat is een werkende manier om te starten met innovatie in het publieke gebied?”. Dit vindt u in het verslag van Lab XL - ‘innoveren in het publieke domein'.

Wilt u meer weten over Lab XL? Bekijk dan via deze link een korte animatie.