Ieder mens is belangrijk!

Wethouder Van Olden

Een nadere kennismaking met de man achter de wethouder

In zijn kamer in het Stadhuis met uitzicht op de Bossche ‘mert’ mag ik onze wethouder van o.a. Werk & Inkomen en Zorg een uur lang alles vragen wat ik maar wil. Waar ik vooral nieuwsgierig naar ben, is de man achter de functie. Nu hij onlangs de knoop doorhakte zich vanaf 2022 niet langer verkiesbaar te stellen, wil ik graag weten hoe het met hem gaat.

Wethouder Huib van Olden:
“Ik geloof heilig in het gedachtegoed dat we voor elkaar moeten blijven zorgen, willen we vooruit komen. De laatste jaren zijn we als samenleving steeds verder geïndividualiseerd en is er een ik-cultuur ontstaan. Alleen je bent zo sterk, als je zwakste schakel. We zijn als samenleving een team en iedereen is hierin belangrijk. Iedereen vervult een schakel, een tandwiel in het grote rad dat we met zijn allen draaien.”

Meer tijd voor gezin
U draagt straks het stokje over. Hoe voelde u zich na deze keuze? Wat deed u die avond? “Nadat ik met mijn fractie de knoop doorhakte, ben ik naar huis gegaan. Mijn jongste dochter, die momenteel coschappen loopt, was op dat moment thuis. “O pap”, zei ze, “dan heb je straks meer tijd voor ons.” Mijn dochter is 23, dus reken maar uit. Vanaf haar puberteit stond mijn leven en dus ook bij de rest van mijn gezin, in het teken van mijn wethouderschap.”

Wat gaat u missen?
“Nou, gelukkig blijf ik nog even, maar wat ik vooral ga missen zijn mijn collega’s in het Stadhuis en de collega’s van Weener XL en het Zorgbedrijf. Ik werk nu twaalf jaar intensief met een aantal mensen samen. Met Sjoerd bijvoorbeeld (directeur WXL) heb ik aan een half woord genoeg.“

“Wat ik ontzettend ga missen, is dat ik me vanuit deze politiek bestuurlijke rol niet meer kan inzetten voor onze inwoners uit de gemeente ‘s-Hertogenbosch.”

Niet roepen, maar doen
“Wat ik altijd voorop heb gesteld, is dat beleid zoveel mogelijk aan moet sluiten bij hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Soms worden er vanuit de Tweede Kamer mooie dingen geroepen, vervolgens zijn ze niet werkbaar in de praktijk. Ik heb er altijd op gehamerd dat we niet de goede dingen moeten zeggen, maar moeten doen.”

Dichtbij de mens
Huib is hoogopgeleid. Hij komt uit een familie van academici. Zijn vader was jurist. Huib werkte ook jaren in de advocatuur. Zijn vrouw is rechter. Toch staat hij dichter bij de gemiddelde burger dan ik vooraf dacht. Dit komt door zijn werk in de advocatuur en later in de politiek, maar ook door de bescheiden houding dat je jezelf niet groter moet maken dan je bent en de innerlijke overtuiging dat elk mens waarde heeft en onderdeel is van een groter geheel.

Advocatuur
Door zijn jarenlange werk in de advocatuur heeft hij kunnen ervaren wat het bijvoorbeeld betekent om in financiële geldnood te komen, of hoe het voelt om in het systeem terecht te komen.

“Ik heb me jaren ingezet als advocaat en vanuit deze rol problemen opgelost. Als bewindvoerder en curator ben ik nauw betrokken geweest bij een aantal financiële zaken. Vanuit deze rol en mijn ervaringen in de politiek, kan ik stellen een bepaalde antenne te hebben ontwikkeld. Een antenne om dichtbij mensen te kunnen blijven staan en wat zij nodig hebben.”

Verschil maken
“Ik heb het goed en kom uit een prettig nest. En van die fijne positie ben ik me altijd bewust geweest. Ik gun dit een ander ook. Daarom ben ik ook de politiek in gegaan. Om echt een verschil te kunnen maken.”

Heeft u advies voor mensen die in de dienstverlening bij WXL terechtkomen?
“Speel volledig open kaart. Laat je helpen. Schaam je niet voor je situatie. Realiseer jezelf dat jij belangrijk bent. Het is goed dat jij er bent. En laat professionals samen met jou onderzoeken, hoe we jou de ondersteuning kunnen bieden waardoor je vooruitkomt.”


'Maak jezelf niet kleiner dan je bent. Maak jezelf ook niet groter.’

Met jezelf kleiner maken, doelt hij op het gebrek aan vertrouwen dat mensen in zichzelf kunnen krijgen, door de uitdagingen die het leven met zich meebrengen. Met jezelf groter maken, doelt hij op ego’s die onnodig groot worden in bepaalde vooraanstaande posities.”

Wat gaat u niet missen?
Ik ga bepaalde bijkomstigheden van mijn publiekelijke functie niet missen. Door de komst van social media en dat je daar ook als wethouder aan mee behoort te doen, stond ik soms vaker in de spotlights dan ik zou willen. Kijk, je hoeft mij niet aardig te vinden. En je mag mij bekritiseren op de inhoud. Alleen er wordt soms zo op de man gespeeld. De advocatuur is snoeihard, de politiek ook, maar ik ben niet van steen.”

Waar bent u trots op?
“Ik voel gepaste trots voor de zes cao’s die ik voor mensen (met een afstand tot de arbeidsmarkt) heb kunnen afsluiten. Ik verheug me op de bouw van de nieuwe locatie die we voor WXL hebben kunnen realiseren. Weener XL ontvangt 17.000 inwoners per jaar. We willen hen ontvangen in een goede, gastvrije en duurzame omgeving. Een omgeving die uitdaagt om de schouders eronder te zetten. Dat is in het huidige gebouw helaas niet meer mogelijk. Ook ben ik blij met het Zorgbedrijf en hoe we een multidisciplinaire aanpak realiseerden waardoor burgers vanuit één loket verder geholpen worden.

Wat gaat u na uw wethouderschap doen?
“Dan weet ik echt nog niet. Daar heb ik ook nog niet over na kunnen denken.” Met een grote lach: “Voorlopig bijt ik me nog vast in mijn huidige werkzaamheden.”

Alle succes daarmee. En alvast super dank voor twaalf jaar gepassioneerde inzet!


Communicatiemedewerker Elle