Duurzaam accugereedschap voor medewerkers Groen

Vanaf deze week gaan zo’n 40 medewerkers van Groen voortaan aan het werk met accugereedschap. Dit in plaats van het lang gebruikte benzinegereedschap. De afgelopen twee seizoenen is er een pilot gedraaid. Enkele medewerkers hebben het accugereedschap uitgebreid getest. Alle voor- en nadelen zijn tegen elkaar afgewogen. “De conclusie is dat we hier zeker mee verder moeten”, aldus Peter van Uden, werkleider bij Groen.

Milieuvriendelijk

Een kwart van het klein motorisch handgereedschap wordt op dit moment vervangen door accugereedschap. Dat zijn zo’n 40 van de 160 machines. Denk hierbij aan heggenscharen, bladblazers, bosmaaiers, grasmaaiers en kettingzagen. Deze ontwikkeling gaat gepaard met de ambitie van de gemeente ’s-Hertogenbosch om in 2050 energieneutraal te zijn. Accugereedschap veroorzaakt geen schadelijke uitlaatgassen. Het is niet alleen beter voor het milieu, ook op ergonomisch vlak zijn er veel voordelen te halen.

Gebruiksvriendelijk zonder benzinelucht en zonder herrie

Het accugereedschap is lichter en compacter. Ze produceren veel minder geluid en ze veroorzaken minder trillingen op de handen. Peter: “In principe zou het met sommige van deze machines zelfs niet meer nodig zijn om gehoorbescherming te dragen, maar we besloten om dat wel te blijven doen. Ook voor onze werkzaamheden op begraafplaats Orthen is het ideaal. We veroorzaken een stuk minder geluidsoverlast waardoor we door kunnen blijven werken tijdens een begrafenis.” Ondanks alle voordelen is het voor de jongens wel even wennen. Ze missen de benzinelucht en de herrie. “Ik kan me dat wel voorstellen”, zegt Peter. “Ik heb dit werk zelf ook jarenlang gedaan en die benzinelucht en de herrie horen er wel een beetje bij. Maar uiteindelijk gaan ze echt wel inzien dat dit beter voor ze is.”

Instructie

Op woensdag 10 juni kregen de medewerkers een instructie van de leverancier. In de loods bij Weener XL werd in kleine groepjes uitleg gegeven over het gebruik van de machines. Wat mag en kan wel? En wat mag en kan niet? Hoe vervang je de accu’s en hoe lang kun je ermee werken? Wat is het verschil tussen een rugaccu en een blokaccu? De jongens zijn er in ieder geval klaar voor. Wij wensen hen heel veel succes met alle werkzaamheden met deze mooie, nieuwe machines.

 

In de toekomst is het de bedoeling door te gaan met de verduurzaming van het motorisch (hand)gereedschap. We volgen daarbij de technologische ontwikkelingen op de voet. Technisch is het nog niet overal mogelijk is om elektrische gereedschappen in te zetten. Daar waar mogelijk schakelen we over op elektrisch. Zo wordt dit jaar een tweede serie elektrische robotmaaiers op de sportvelden in bedrijf genomen die traditionele motorgrasmaaiers vervangen.