Archimedes Bouwadvies: “De constructie staat in de spotlights”

Vorig jaar lieten we jullie weten dat het Bossche samenwerkingsverband HEVO / Tarra / Buro Kade / MTD / RA infra / BPEM / Archimedes het ontwerp van de nieuwbouw gaat ontwerpen. Maar wie zijn nu eigenlijk al deze partijen? En wat doen ze precies? De komende periode vertellen we jullie meer over deze bedrijven. Deze week Archimedes Bouwadvies.

Het Eindhovense adviesbureau Archimedes is als hoofdconstructeur betrokken bij de nieuwbouw voor Weener XL. Samen met de andere ontwerpteampartners heeft Archimedes al een rijke portfolio opgebouwd. Op dit moment werken Archimedes en Tarra samen aan de verbouwing van de Jamfabriek aan de Helftheuvelweg in Den Bosch.

Archimedes

Technische puzzel

Ir. Rob van Gestel, constructief ontwerper en adviseur, is oprichter en directeur van Archimedes. “Een constructeur ontwerpt de draagconstructie, ofwel het skelet van een gebouw. Hij geeft body aan de visie van de architect. Als constructeur vind ik het interessant om samen met de architect de technische puzzel in het ontwerp op te lossen. De gebruiker wilde graag een open, gastvrij en ruimtelijk gebouw met veel natuurlijk licht. Deze constructie draagt daar zeker aan bij.”

Flexibele ruimten

“Bij dit ontwerp hebben we gekozen voor een hoofddraagconstructie die goed zichtbaar is. Deze bestaat uit een raster van houten dakbalken en kolommen. Een helder en krachtig ontwerp welke bovendien flexibel is in te delen.”

Teamspelen

“Al vanaf de eerste potloodschets hebben we met het ontwerpteam dicht bij elkaar gezeten. Teamspelen is erg belangrijk. Samen zijn we op zoek gegaan naar de meest optimale constructie. Ook nu nog zitten we vaak bij elkaar. Het proces verloopt vloeiend en plezierig. Dit zorgt ervoor dat we straks kunnen terugkijken op een strak en kostenefficiënt constructief ontwerp.”