Wat heerlijk om weer echt iets te willen

“Misschien had ik de hoop een beetje opgegeven. Ik zat al een tijd in de bijstand. Ik had er vrede mee. Ik had afscheid genomen van bepaalde toekomstdromen.”

Monique leidde een bewogen leven. Als entertainer met een soort wandelende bar was ze jarenlang een veelgevraagde act op festivals. Samen met haar toenmalige partner. “Hij het creatieve brein, ik de actrice. We leefden op een boerderij en reden met een woonwagen naar de festivals. Ja, dat waren mooie jaren.” Het leven liep anders dan gehoopt en op een gegeven moment belandt Monique in de bijstand. Totdat ze een belletje krijgt van een werkconsulent.

Nu heb ik zicht op werken in de zorg. Een pad wat zich tijdens de trainingen uitstippelde.

Uitnodiging
“Toen ik uitgenodigd werd voor het Participatiehuis stond ik niet meteen te springen. Het riep angst bij me op. De bijstandsuitkering gaf me ook een bepaalde rust en controle. Maar ik vind wel dat je open moet staan voor dingen. Dus ik heb de uitnodiging met beide handen aangenomen.”

Jobcoach die je snapt
“Ik volgde enkele weken een aantal trainingen en dat beviel zo goed. Ik werd gekoppeld aan een jobcoach die ook echt snapt wie ik ben en waar ik gelukkig van word. Aangesproken worden op je talenten en het gevoel krijgen dat daar ruimte voor is met uitstroom naar betaald werk, is heel stimulerend. Ik kreeg weer zin om iets te willen. Dat er perspectief is. Dan kom je in beweging.”

Nachtmerrie
“Ik had een doembeeld voor ogen. Dat ik gedwongen zou worden om de rest van mijn leven in een fabriek te moeten werken; mijn ergste nachtmerrie. Maar nu heb ik zicht op werken in de zorg. Een pad wat zich tijdens de trainingen uitstippelde.”

1 + 1
“Altijd heb ik graag met mensen gewerkt. En vanuit mijn entertainmentachtergrond weet ik hoe ik voor een groep moet staan om een boodschap over te brengen. Deze twee factoren kan ik nu verenigen in een betaalde baan. Het geven van trainingen over onder andere armoede is iets wat ik vrijwillig heb opgepakt. Momenteel denk ik mee over het ontwikkelen van een nieuwe empowerment training voor deze doelgroep.”

Zorgbaan
“Binnenkort stroom ik uit naar betaald werk als Care-giver bij Home Instead. Hun missie is het om zorgbehoevende mensen zo lang en prettig mogelijk thuis te laten wonen, met alle tijd en aandacht die iemand nodig heeft. Ook om hiermee mantelzorgers te ontlasten. Ik ga met stapjes richting financiële onafhankelijkheid. Daar heb ik zoveel zin in!”

Monique glundert wanneer ze fantaseert over de toekomst, leuk werk, zingeving, meer onafhankelijkheid en het weer kunnen aanschaffen van een eigen autootje. En wij glunderen met haar mee. Daar doen we het voor met Weener XL.