Taallessen in het groen

In een groene oase van rust op de Begraafplaats Rosmalen werken Acco, Hendrie en hun collega’s samen hard om al het groen netjes bij te houden. Naast hun, drie enthousiaste heren die wekelijks twee keer naar de begraafplaats komen voor taalles en om te helpen met werkzaamheden in het groen. Abdelkader (30) komt uit Eritrea, Adnan Raimo (44) komt uit Syrië en Abdollah (53) komt uit Somalië. Alle drie zogenoemde statushouders. Ze zijn al meer dan een jaar in Nederland en wonen in Den Bosch.

Adnan Raimo, Acco, Abdollah, Hendrie en Abdelkader op Begraafplaats Rosmalen
Adnan Raimo, Acco, Abdollah, Hendrie en Abdelkader op Begraafplaats Rosmalen

Vanuit Weener XL krijgen zij ondersteuning op het gebied van taal. Ze zijn vastberaden om goed Nederlands te leren. Dat doen ze onder meer via hun inburgeringslessen, door veel te praten in het Nederlands, maar ook door de taallessen die ze via Weener XL krijgen aangeboden. Niet in een klaslokaal met een docent Nederlands, maar gewoon tijdens het werk op de begraafplaats. In een klein groepje oefenen ze met Acco, Hendrie en Ontwikkelaar Tanja spelenderwijs met taal. Ze leren zinnen maken, zichzelf voorstellen en niet onbelangrijk: het benoemen van de materialen die worden gebruikt in het groen.

Kleine stapjes

Acco ziet hoe de taallessen aanslaan: “Ook al zijn het maar twee momenten per week. Je ziet dat de deelnemers het leuk vinden om te komen en dat ze de taal beter onder de knie krijgen. Ze maken na een paar weken echt al zinnen en proberen zoveel mogelijk Nederlands te praten met elkaar. Het feit alleen al dat ze terug blijven komen, zegt genoeg. Als we ze dan ook nog een beetje enthousiast kunnen maken voor het werken in het groen, is dat helemaal mooi meegenomen.” Hendrie vult aan: “Ik verbaas me erover hoe snel ze de taal oppakken. Je hoort weleens dat Nederlands een moeilijke taal is om te leren, maar in de drie maanden dat ze hier les krijgen zien we echt dat ze vooruitgaan. Het zijn soms kleine stapjes, maar het is erg leuk om te zien dat de deelnemers stuk voor stuk enthousiast en gedreven zijn om de taal beter te leren.”

Ze maken na een paar weken echt al zinnen

Acco

Liefde voor groen

De deelnemers vinden het fijn om hier elke week te komen. Adnan Raimo weet nog niet zeker of hij in het groen wil gaan werken, maar Abdelkader en Abdollah hebben er wel oren naar. Abdelkader heeft een achtergrond als automonteur, maar geniet van het snoeiwerk en grasmaaien. Acco bevestigt dat. “Als ze met materiaal mogen werken waar een motor in zit, gaan ze als een speer.”, lacht hij. Abdollah was voorheen boer, dus affiniteit met de natuur heeft hij zeker. Het snoeien van een beukenhaag is wel wat anders dan het onderhouden van de bananenbomen die hij vroeger had, maar de liefde voor het groen blijft.

Schrijfboekje, taalspel en werkhandschoenen

Week van lezen en schrijven

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak kunnen zij daardoor ook niet goed omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. In de gemeente ’s-Hertogenbosch gaat het om bijna één op de tien volwassenen. Tijdens de Week van lezen en schrijven van vrijdag 8 tot en met vrijdag 15 september 2023, vraagt Stichting Lezen en Schrijven aandacht voor laaggeletterdheid. Weener XL neemt ook deel aan de themaweek met allerlei activiteiten. Naast het geven van taallessen op de werkvloer, biedt Weener XL nog tal van andere initiatieven op het gebied van taalontwikkeling. Wil je zelf meedoen aan taalles, een van de andere activiteiten om de taal beter te leren of ken je iemand die het leuk zou vinden? Informeer diegene dan over de mogelijkheden of meld je bij je consulent van Weener XL.

Meer informatie