Student op je 43ste

Andrea is net gestart met haar nieuwe baan bij de IND; de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Hier worden alle aanvragen van mensen die een nieuw bestaan in Nederland willen opbouwen beoordeeld. Ze werkt in de ondersteuning bij het loket. Andrea kan heel goed begrijpen wat er in sommige mensen omgaat die de IND binnenstappen. Andrea emigreerde van Chili naar Nederland. Voordat ze haar baan vond, liep ze stage bij Weener XL. Ze vertelt over haar ervaringen en haar grote droom.

Van socioloog naar productiemedewerker
“Ik heb sociologie gestudeerd in mijn thuisland en acht jaar in dit vakgebied gewerkt voor verschillende overheidsinstellingen. In 2014 ben ik (voor de liefde) naar Nederland gekomen, naar ’s-Hertogenbosch.”

“Om te werken aan de Nederlandse taal heb ik cursussen gevolgd en vrijwilligerswerk gedaan. De eerste vier jaar werkte ik als productiemedewerker. Ik werkte voor verschillende uitzendbureaus en heb ook een vast contract gehad. De verschillende banen waren een goede leerschool voor hoe het bedrijfsleven in Nederland werkt.”

Diep in mij bleef een stem klinken dat ik verder moest. Het is mijn grote droom om ook in Nederland als socioloog te werken.

Opnieuw in de schoolbanken
Ik besloot om weer sociologie te studeren aan de universiteit. Ik startte op 43-jarige leeftijd met mijn bachelor. Een groot avontuur om met jongeren van 18 jaar in de schoolbanken te zitten. Gelukkig werd ik prima ontvangen, dus ik raakte er snel aan gewend.”

Stage bij Weener XL
“Voor dit jaar zocht ik een stage. Deze heb ik bij Weener XL gedaan bij de onderwijsmakelaars die zich richten op nieuwe Nederlanders. Ik heb veel geleerd en mijn leven is er aardig door veranderd. Ik kon goed mijn eigen ervaringen met integratie inzetten. Ik hoorde verschillende verhalen van jonge migranten. Sommigen besluiteloos, verdrietig of gefrustreerd vanwege het proces van het leren van de taal en het aanpassen aan een andere samenleving. Door mijn ervaringen te delen probeerde ik hen te motiveren om te gaan studeren of werken.”

Stappen richting droom
“Doordat mijn collega’s op stage mijn inzet voor mijn integratieproces erkenden en waardeerden, merkte ik dat mijn gevoel van eigenwaarde een vlucht nam. Ik ben blij dat ik goed heb kunnen netwerken. Ik heb veel nieuwe mensen ontmoet. Ik ben dankbaar voor de mooie kansen die zij gaven. Inmiddels voel ik me echt onderdeel van de Nederlandse samenleving. Ik start binnenkort met een master in Politics, policy and societal development.”

Alle goeds voor de toekomst Andrea. Dat je je grote droom om als socioloog in Nederland aan de slag te gaan, moge waarmaken!