Hoogopgeleide nieuwe Nederlanders matchen

Onderwijsmakelaar José ziet het als haar missie om mensen die hierheen gekomen zijn, zo snel mogelijk te laten meedoen, liefst op het niveau van hun thuisland. Jose: “Weener XL zet het ontwikkelen centraal. We proberen bij statushouders (18 tot 29 jaar) zo snel mogelijk in het inburgeringstraject om een opleiding in te zetten, met als doel het behalen van een startkwalificatie. En wanneer mensen in het land van herkomst in een bepaald vakgebied zijn opgeleid, proberen we hen hier in deze richting weer aan het werk te krijgen.”

Het docentenproject

Onderwijsmakelaar José: “Een mooi voorbeeld is het docentenproject. Meerdere anderstalige docenten hebben we met dit project kunnen matchen. Er is een groot tekort aan docenten in het onderwijs. In samenwerking met Stichting Cosmicus is de taal geleerd en stroomde deze groep duurzaam uit in het onderwijs.” 

Waaronder de Turkse Bahadir en Ömer. Beiden werken nu als wiskundedocent. Bahadir op de Bossche Vakschool ISK en Ömer werkt op het Cambreur College in Dongen.

Dank werkgevers!

José: “Het docentenproject is een succes geworden omdat alle partijen zich zo goed hebben ingezet. Niet alleen de kandidaten, maar ook de werkgevers. Zo helpt een gepensioneerde docent, Ömer wekelijks vrijwillig bij de taal bijvoorbeeld. De commitment van sommige werkgevers/scholen is echt bewonderenswaardig. Dit is evenzo belangrijk voor de slaagkans.”

Directielid Cindy van het Cambreur College met docent Ömer

Een kans

Wiskundedocent Ömer: “Als ik José niet had gevonden, zat ik nu achter de kassa, terwijl ik heel graag in mijn vakgebied wilde werken. Ik had me bij 30 scholen aangemeld als vrijwilliger. En in eerste instantie kreeg ik te horen dat ik niet als docent kon gaan werken vanwege de taalbarrière. Weener XL en de onderwijsmakelaar maakten dit pad voor mij vrij.”

Mensen perspectief bieden en de mogelijkheid geven zich te ontwikkelen om een leven op te kunnen bouwen in Nederland, dat is waar ik me elke dag heel graag voor inzet.

Onderwijsmakelaar José
Docent en coach Ingrid van De ISK met docent Bahadir

Tekorten oplossen

De tip van Bahadir: “Leer de taal en zorg dat je deel gaat uitmaken van de maatschappij. Meld je aan voor vrijwilligerswerk en communiceer met mensen zoveel als je kunt. En voor werkgevers: geef hoger opgeleiden de kans om hun beroep uit te oefenen in Nederland, zeker als er een tekort aan mensen is in dit vakgebied, zoals bij docenten.”