De mens achter de stofzuiger

De Schoonmaak Coöperatie is een samenwerking van Weener XL, Diamant-groep en WSD. Het is een leerwerkbedrijf waar mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, handicap of kwetsbaarheid werken. Afhankelijk van het profiel en de mate van zelfstandigheid, wordt gekeken waar iemand wordt geplaatst; extern of intern.

Op het Stadskantoor werkt een vast team. Drie collega’s uit dit team wilden wel meewerken aan een artikel: de flamboyante Mario, de innemende Stephanie en de vrolijke noot Mirjam. Zij zorgen er samen met hun collega’s voor dat alle gemeentelijke panden schoon en netjes zijn. Hoog tijd voor een nadere kennismaking.

Ik werk graag. Ik vind het contact met collega’s gezellig.

Stephanie

De representatieve 26-jarige Stephanie is doof en spastisch geboren. Lopen en werken kost haar daardoor veel energie. Toch komt ze vijf dagen per week met de trein naar het Stadskantoor om schoon te maken. En altijd met een glimlach. Bewonderenswaardig.

“Ik ben wel bezig met mijn automatenrijbewijs!”, vertelt Stephanie. “Ik werk graag. Ik vind het contact met collega’s gezellig. Ze zeggen vaak: ‘Goedemorgen!’ of maken een praatje met me. In de toekomst zou ik graag administratief werk willen doen. Sinds twee jaar heb ik een cochleair implantaat en hierdoor kan ik horen.” Met een stralend gezicht: “Bijvoorbeeld de regen.”

Stephanie vervolgt: “Liever was ik helemaal gezond geweest. Maar hier moet ik het mee doen. Het leven gaat door. En ik ga ervoor!”

Ik heb het goed naar mijn zin hier. Lekker afwisselend werk.

Mario

Mario (48) heeft altijd wel een grap of een grol paraat. De meeste collega’s van het Stadskantoor kennen dan ook wel zijn flamboyante verschijning.

“Ik heb het heel goed naar mijn zin hier. Lekker afwisselend werk. Zo werk ik op verschillende locaties binnen de gemeente ’s-Hertogenbosch. O.a. op het Stadskantoor en bij het Veiligheidshuis.” Op z’n Mario’s: “Ik ben overal inzetbaar. Ze kunnen mij overal neerzetten! Ik heb vroeger wel regulier werk gehad. Maar ben een aantal jaar geleden bij de (toenmalige) Weener Groep terechtgekomen en zo hier beland. Ja ik heb een leerbeperking.”

Ik heb al zeven keer Frans Bauer gezien.

Mirjam

Mirjam (45) maakt de toiletten en bureaus schoon en doet bijvoorbeeld de gft-ronden. Mirjam heeft een verstandelijke beperking en hierdoor een Sociale Werkplaats-indicatie. Heeft ze nog tips voor ons? “Beter doortrekken”, grapt ze. “Dat kan ik toch niet zeggen?!” Glimlachend naar rayonleider Ilse. “Of de kopjes bij de pantry beter opruimen.”

Wat misschien weinig collega’s weten, Mirjam is verzot op linedancing. “Zonder cowboyhoed!” En ze houdt van Nederlandstalige muziek. “Ik heb al zeven keer Frans Bauer gezien. Alleen Jannes nog nooit. Én ik heb een parkietje.”

Een voorwerkster stuurt de mensen aan op de werkvloer. De rayonleider begeleidt en helpt bij hun ontwikkeling: “Soms is de grootste beperking van mensen dat je de beperking niet ziet aan de buitenkant. Hierdoor worden medewerkers zoals Mirjam, Stephanie en Mario soms verkeerd begrepen. Een arbo-arts kan bijvoorbeeld adviseren dat een schoonmaker regelmatig even moet gaan zitten. Daar kijken mensen soms van op als dat gebeurt. Ze weten niet wat er lichamelijk of geestelijk aan de hand is.”

“Het zijn allemaal hele waardevolle medewerkers en ze doen belangrijk werk. Het is fijn dat ze op deze manier even in het zonnetje worden gezet!”

Kijk hier wat De Schoonmaak Coöperatie voor uw bedrijf kan betekenen.