Berhane leert voor installatiemonteur

Maak kennis met de innemende Berhane, 33 jaar jong. Sinds vijf jaar woont hij in Nederland. Berhane is gevlucht uit Eritrea. Een land in het oosten van Afrika. We zoeken hem op bij Antoniegaarde, een verzorgingshuis aan de Zuid-Willemsvaart in ‘s-Hertogenbosch. Hij is hier aan het werk voor installatiebedrijf Kemkens. In opdracht van woningbouwcorporatie Zayaz worden alle ketels vervangen. 

Niet voor te stellen

Berhane is druk in de weer met zijn gereedschap in een van de opstellingsruimten. Dan is het moeilijk denkbaar dat deze jongen zo’n ander leven heeft gehad. Helemaal aan de andere kant van de wereld. Onder schrijnende omstandigheden.

In Eritrea zat hij in militaire dienst, zoals zoveel van de jongens daar. Hij vluchtte naar Nederland en logeerde in een aantal AZC’s. Hij belandde uiteindelijk in ’s-Hertogenbosch en kwam in de dienstverlening bij Weener XL terecht.

De techniek in gaan moet je ook willen, het is best een moeilijk vak.

Goede klik

Berhane was een van de acht jongens die deelnam aan een project waarbij in kleine groepjes werd kennisgemaakt met potentiele werkgevers. Het klikte met Kemkens. Ze zagen zijn potentie en geven mensen graag een kans. “Ik ben de enige die overgebleven is”, lacht Berhane. ”Ik denk dat het komt doordat ik zo gemotiveerd ben. De techniek in gaan moet je ook willen, het is best een moeilijk vak.”

Drukke agenda

Berhane bewees met zijn inzet en leergierigheid dat hij het waard was om een opleidingstraject aan te gaan. En aangezien Kemkens altijd op zoek is naar geschikt personeel en als opdrachtnemer van Zayaz zich ook voor social return inzet, konden ze dit traject met hem aangaan. Hij werkt vijf dagen per week en op zaterdag gaat hij naar school voor de opleiding van installatiemonteur.

Drie keer is scheepsrecht

Als (hulp)monteur dien je te beschikken over een VCA-diploma. Hiermee toon je aan dat je weet hoe je veilig en gezond kunt werken. Voor Berhane is het behalen van zijn VCA-diploma niet zonder slag of stoot gegaan. “Het Nederlands was te moeilijk.” Zijn leermeesters bij Kemkens en contactpersoon van Weener XL maakten zich hard voor het behalen van zijn VCA-papieren. Bij Weener XL haalde hij alsnog zijn VCA, met een aangepast programma waarbij er meer aandacht was voor de moeilijke Nederlandse taal.

Accountmanager Charity: “Ik ben trots op Berhane. Hij heeft hard gewerkt. De kansen gepakt. Maar ook alle lof voor zijn leermeesters Johan en Danny bij wie hij in een warm bad terechtkwam. Zij zijn achter Berhane gaan staan.”

‘Nu heb ik een toekomst’

Berhane: “Als je vlucht neem je veel problemen mee in je hoofd. Maar ik probeer alles een plekje te geven. Ik werk hard aan een nieuw leven in Nederland. Ik heb nu ook mijn rijbewijs. Ik ben hulpmonteur en leer voor zelfstandig installatiemonteur. Dan kan ik straks met de Kemkens-bus van opdracht naar opdracht rijden. Ik ben blij. Nu heb ik een mooie toekomst