Studietoeslag

Volg je een opleiding? En kun je naast je studie niet bijverdienen door een structurele medische beperking? Dan heb je misschien recht op studietoeslag. Dit is een bedrag waarmee je jouw studiefinanciering kunt aanvullen.

Wat zijn de voorwaarden?
Je woont in de gemeente ’s-Hertogenbosch. Je staat ingeschreven voor een erkende opleiding en je krijgt studiefinanciering of een tegemoetkoming (WTOS). Je kunt wel werken maar niet in combinatie met je studie door een structurele medische beperking. Je hebt geen inkomsten uit loondienst of als zelfstandig ondernemer. Je ontvangt geen toeslag of uitkering van het UWV.

Hoe bepalen we of er sprake is van een structurele medische beperking?
Dit stellen wij vast door de informatie die je ons geeft. Bijvoorbeeld een rapport van het UWV of een specialist. Heb je dat niet? Dan laten wij een onderzoek uitvoeren door een onafhankelijk arts.

Voor hoe lang krijg je de studietoeslag?

Je vraagt de toeslag één keer aan. Zolang je aan de voorwaarden voldoet, krijg je studietoeslag.

Verandert er iets in jouw situatie? Dan kan dit gevolgen hebben voor jouw studietoeslag. Je bent verplicht een verandering door te geven aan Weener XL. Bijvoorbeeld:

  • Je stage gaat lopen of stopt met je studie.
  • Je krijgt inkomen uit loondienst of ondernemerschap.
  • Je gaat verhuizen naar een andere gemeente.


Hoe hoog is de studietoeslag?

De hoogte van de studietoeslag wordt landelijk vastgesteld. Loop je stage als onderdeel van jouw studie en krijg je daarvoor een vergoeding? Dan wordt die vergoeding tot maximaal € 180,00 vrijgelaten.

Let op:
Ontvang je nu individuele studietoeslag (IST) van de gemeente ’s-Hertogenbosch? De wet verandert per 1 april 2022. Voor de duur waarop jouw IST is toegekend, verandert er niets. Daarna val je onder de nieuwe regeling studietoeslag. Dit gaat niet automatisch, je moet dit wel aanvragen. Let op: de hoogte van de studietoeslag is lager dan de toeslag die je nu krijgt.

Hoe vraag ik de studietoeslag aan?

Bel naar het Gemeentelijk Contact Centrum via telefoonnummer (073) 615 51 55. De medewerker maakt een afspraak voor je bij Weener XL. In die afspraak krijg je informatie over de voorwaarden voor de studietoeslag. Daarna volgt nog een afspraak met een werkconsulent.