Onze glazenwasser Joop gaat met pensioen

Joop aan het werk

Onze Joop (65), wie kent hem niet, gaat per 1 december met vervroegd pensioen. Hij is dan precies 50 jaar in dienst bij Weener XL. Een hele prestatie welke we natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. Op donderdag 26 september was zijn afscheidsreceptie bij de IJzeren Man in Vught. Hij heeft daar de nodige traantjes gelaten. Het werd hem soms even te veel: de spanning voor de receptie en dan ook nog al die lieve collega’s om hem heen.

Handtekeningen uitdelen op de Markt
“Ik heb wel drie bossen bloemen gekregen,” vertelt Joop een paar dagen later trots. “En een speldje. En er zijn twee gedichtjes voorgelezen en Sjoerd was er ook bij.” Er is veel aandacht voor Joop de laatste weken. Er worden foto’s en filmpjes van hem gemaakt en nu komt daar ook nog dit interview bij. “Ze zeggen tegen mij dat ik op de Markt moet gaan staan om handtekeningen uit te delen,” herhaalt hij een paar keer.

Op mijn vraag hoe oud hij is, vraagt hij om pen en papier. Hij schrijft een zes en een vijf op. “Zo oud ben ik. Dat weet ik omdat dat ook op de kaart staat die ik met mijn verjaardag heb gekregen.” Joop komt elke dag met de fiets naar het werk. Vijf dagen is hij aanwezig van acht tot twaalf uur. “Ik vat eerst een bakske koffie. Dan ga ik de wc-rollen aanvullen en daarna de ramen wassen. Vanochtend heb ik de ramen gewassen bij de receptie. En ik heb pas van Kees geleerd hoe ik de vloeren moet schrobben.”

Nieuwe plafonds in het nieuwe gebouw
Als er iemand is die het gebouw op zijn duimpje kent, is het Joop. Ik vraag hem wat hij van de verhuizing vindt. “De verhuizing is goed, want er is hier veel kapot. Vooral de muren en de plafonds. Ik hoop dat er in het nieuwe gebouw mooie, nieuwe plafonds komen. Ik vind het jammer dat ik daar niet meer kan werken, maar ik kom wel heel vaak op de koffie.”

Joop heeft de afgelopen vijftig jaar veel verschillende dingen gedaan bij Weener XL en bij Vindingrijk. “Ik weet het allemaal nog goed”, vertelt hij. “Het heette hier eerst W&R Ignacio Stichting. Bij de Inpakafdeling moest ik kralen inpakken en haarlakken. Ook heb ik babyspeelgoed gemonteerd en glaswerk van Leerdam gecontroleerd. Een keer zat er een glas te weinig in de doos. Ja dat weet ik nog goed. Maar dat is allemaal lang geleden.”

De laatste vijftien jaar is Joop actief in de schoonmaak. En ramen wassen kan hij als de beste. “Ze moeten straks iemand anders zoeken die ook ramen kan wassen. Ik ben er nog maar een paar weken.” Joop heeft thuis een kalender waarop hij de dagen afstreept tot aan zijn pensioen. Werkconsulent Anita vertelt: “Het is genoeg geweest voor Joop. Hij is moe. Hij kan het allemaal niet meer zo goed volhouden. Daarom is hij ook minder gaan werken.”

Een echte doorzetter
“Ik ga iedereen wel missen”, vult Joop haar aan. Gelukkig mag ik bij de personeelsvereniging blijven. Dan kan ik toch naar de feestavonden komen. Er komen altijd hele goede artiesten optreden. Vroeger heette de personeelsvereniging de Doorzetters, nu de Eendracht.”

En een doorzetter is hij, onze Joop. Naast het werk bij Weener XL doet Joop ’s middags vrijwilligerswerk bij zorgcentrum De Grevelingen waar hij papieren servetjes opvouwt. Ook gaat hij naar de hobbyclub om te tekenen en te knutselen. Wil je Joop na zijn welverdiende pensioen nog eens opzoeken? Dan is hij te vinden op de kinderboerderij bij zijn woonvoorziening waar hij een paar uurtjes per dag vrijwilligerswerk gaat doen. “Ik moet bezig blijven”, aldus Joop.

Joop, van harte gefeliciteerd met dit prachtige jubileum en geniet van je welverdiende pensioen. We gaan je missen!