Hoe je van een SROI ‘verplichting’ een kans maakt

Bouwbedrijf Van Wijnen is blij met de kandidaten van Weener XL

Bouwbedrijf Van Wijnen Rosmalen BV renoveert in opdracht van woningbouwcorporatie Zayaz 68 woningen. De bewoners blijven ondertussen in de woningen wonen.  Een uitdagend project. Twee kandidaten vanuit Weener XL werken hieraan mee. “Naar volle tevredenheid”, aldus de uitvoerder. Hoe dat komt?

Social return is een kans. Daar denken woningbouwcoöperatie Zayaz, bouwbedrijf Van Wijnen en werk- en ontwikkelbedrijf Weener XL hetzelfde over. Zayaz verplicht haar leveranciers 5% van de aanneemsom te gebruiken om werk te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Weener XL ondersteunt leveranciers bij het invulling geven daaraan.

 

                                                           

Dennis Verkuijlen, werkconsulent Weener XL:
“Als je succesvol invulling wilt geven aan social return moet je goede voorbereidingen treffen om de juiste kandidaten op de juiste plek te krijgen. Er wordt wel eens gezegd door aannemers: ‘Ja stuur maar mensen.’ Maar zo werkt het niet. In een zo vroeg mogelijk stadium ga ik om tafel zitten. Wat is er nodig? Wat moet er gebeuren? Ik vind het belangrijk dat er genoeg werk en begeleiding is voor kandidaten die wij plaatsen. En het is mijn taak om de juiste kandidaten te leveren. Bij bouwbedrijf Van Wijnen zijn de mensen in goede handen.

 

Match

Het zijn de eerste weken voor Safi en Michel. Beide heren komen vanuit Weener XL. Safi doet werkervaring op als assistent bouwplaatsmedewerker. Michel werkt als gastheer. Peter van der Velden, uitvoerder bij bouwbedrijf Van Wijnen: “Ik ben echt hartstikke tevreden over de medewerkers Safi en Michel die vanuit Weener XL komen. Ik moet ze eerder afremmen, dan motiveren. Na het project (wat een half jaar duurt) ga ik zeker een goed woordje voor ze doen.“

 

Safi helpt 
daar waar nodig. Safi komt uit Afghanistan. 
Daar was hij voorman.

“Hier in Nederland heb ik geen studiepapieren”,
zegt Safi bijna verontschuldigend. “Ik heb het
heel erg naar mijn zin bij Van Wijnen. Ik doe
van alles, van afplakken tot graven en heb leuke collega’s.”

 

  
                          

 

Michel werkt als gastheer in de rust/gastwoning; een speciaal ingericht huis om bewoners uit de wijk op te vangen. 

“Het is fijn om een aanspreekpunt te kunnen zijn voor de bewoners.Lekker contact onderhouden met de mensen en hand- en spandiensten verrichten. Dat bevalt me heel erg goed.”


Nathalie van Esch, projectconsulent Zayaz: “Matcher Dennis weet goed wie hij moet plaatsen. Hij kent het profiel van de kandidaten en daarin durven we op hem te vertrouwen.  Samen met de uitvoerder heb ik gekeken welke kandidaten het meest geschikt waren. De sollicitatiegesprekken voerden we samen.”


Van proef naar aanstelling

Natalie vervolgt: “Bij het vorige project was er sprake van zo’n goede match dat de aannemer de kandidaat een contract gaf. Dat is prachtig om te zien. Daar doen we het met zijn allen voor.”