Vluchten om te mogen zijn wie je bent

Misschien ben je Angelina wel eens in de wandelgangen tegen gekomen bij Weener XL. Bijvoorbeeld toen ze de kerstbomen aan het versieren was. Angelina loopt mee bij reïntegratievoorziening Aan de Slag. Via Vluchtelingenwerk werd ze bij WXL aangemeld. Nu is haar leven gelukkig in rustiger vaarwater terecht gekomen. Ze kan weer plannen maken voor de toekomst. Maar dit was in het verleden wel anders. Om te mogen zijn wie ze is, moest ze namelijk vluchten voor haar leven.

Angelina werd geboren in het verkeerde lichaam, 7500 km hiervandaan in de Republiek Trinidad en Tobago. Toen ze besloot te kiezen voor haar transitie, zorgde dit voor ernstige problemen binnen de familie. Ze werd zelfs bedreigd met de dood. Heftig genoeg bleef het daar niet bij. Gelukkig kon ze ontsnappen. Ze rende weg. Liet alles achter zich. Nooit meer is ze terug gekeerd.

Als vluchteling komt Angelina in het asielzoekerscentrum van Dronten terecht. Twee jaar later krijgt ze de sleutel van haar appartement in ’s-Hertogenbosch en krijgt haar leven meer stabiliteit. Ze heeft inmiddels haar draai kunnen vinden, zelfs een eigen sieradenlijn opgezet. En in haar vrije tijd kookt ze graag Caribisch voor vrienden.

Onze jobcoach ontdekt al snel waar haar talenten liggen: in de creatieve hoek. In haar land van herkomst werkte ze veel op evenementen en festivals. Angelina: “Dat zou ik ook graag hier willen doen. Straks als het weer kan na Corona.”

"Ik wil graag mijn opleiding afmaken, het inburgeringsexamen behalen en uitstromen naar een mooie baan."

Haar dromen voor de toekomst?
“Een baan in de evenementsector. Een partner en een gezin. En ik droom van een leven op een boerderij met kippen, koeien en geitjes.”

We zijn onder de indruk van Angelinas verhaal en kracht. Wensen haar alle goeds voor de toekomst. Dat haar dromen mogen uitkomen. 

Het is regelmatig niet te bevatten wat de verhalen van mensen zijn die aankloppen bij Weener XL.
Kijktip: de documentaire Breaking Borders
Voor meer informatie over dit onderwerp in jouw omgeving kun je terecht bij www.platformvrij.nl