Tweedehands kleding is hip, goedkoop én duurzaam!

We hebben allemaal zo af en toe nieuwe kleding nodig. Dan gaan we naar de stad of we shoppen online. Maar wist je dat de kledingindustrie verantwoordelijk is voor 10% van alle CO2 uitstoot ter wereld? Dat is meer dan de uitstoot van de internationale luchtvaart en zeescheepvaart samen. De productie van kleding, schoenen en huishoudtextiel veroorzaakt veel grond- en watervervuiling.

Wil jij bijdragen aan een beter milieu? Dan kun je erover nadenken om tweedehands kleding te kopen. Misschien doe je dat al. Of misschien heb je er nog nooit over nagedacht. We hebben in ieder geval goed nieuws! Tweedehands kleding is helemaal hip. En bij Vindingrijk kun je super mooie tweedehands kledingstukken kopen voor weinig geld.

Marco van Overbeek is Unitmanager van Kringloopwinkel Vindingrijk. We vroegen hem het ‘hemd van het lijf’ over de tweedehands kleding in zijn winkel.

Hoe komen jullie aan zoveel mooie tweedehands kleding?

“We werken samen met de Afvalstoffendienst. Zij zamelen het textiel in binnen de gemeente Den Bosch. Dat gebeurt via de grote blauwe bakken die overal staan. Deze bakken zijn van de Afvalstoffendienst, maar wij mogen daar kleding uit halen voor onze winkel.”

“Per jaar wordt er bijna 1 miljoen kilo kleding ingezameld. Dat zijn ongeveer 2.300 vuilniszakken per week. Ook zijn er veel mensen die hun overbodige kleding direct naar onze winkel brengen. Dan weten ze zeker dat het goed terecht komt.”

Welke kleding verkopen jullie?

“We verkopen alle soorten kleding: kinderkleding, dameskleding en herenkleding. Het meest verkopen we bovenkleding voor dames, zoals truien, blouses en t-shirts. We krijgen regelmatig producten binnen waar het prijskaartje nog aan zit. En ook veel kleding die mensen niet of nauwelijks aan hebben gehad. We verkopen ook alleen maar merkkleding.”

“Voor een leuke prijs kun je bij ons echt mooie kleding kopen. De goedkoopste winterjas kost € 7,50. Een echte merkjas kost € 12,50. Een trui of blouse heb je al voor € 3,95. Soms krijgen we ook restvoorraden van winkeliers uit de stad. Laatst kregen we heel veel nieuwe spijkerbroeken binnen. We hadden dat op onze Facebookpagina gezet. Die broeken gingen als zoete broodjes over de toonbank.”

Hoe wordt de kleding bij jullie gesorteerd?

“Er werken 14 mensen in onze kleding sorteerlijn. Zij zoeken de juiste kleding uit voor de winkel. We selecteren alleen kleding die schoon en heel is. Kleding die teveel is gedragen, vies, verkleurd of stuk is, verkopen wij niet.” “Er is zoveel tweedehands kleding in omloop. We hebben eigenlijk te weinig mensen om alles te sorteren. De kleding die mensen hier direct naartoe brengen, sorteren wij sowieso. Kleding uit de kledingbakken wordt soms ongezien weer afgevoerd door de Afvalstoffendienst. Dat is natuurlijk echt jammer.”

“We zouden nog zes mensen met een indicatie kunnen gebruiken bij de kleding sorteerlijn. Dan kunnen we het sorteerproces verder verbeteren. Misschien zijn er mensen die dit lezen en ons willen komen helpen om de kleding te sorteren? Dat zou echt fijn zijn. En je doet meteen iets goeds voor het milieu.”

Wat gebeurt er met de kleding die jullie niet verkopen?

De kleding die we niet verkopen, wordt afgevoerd door de Afvalstoffendienst. Zij brengen dit naar bedrijven die de stoffen recyclen. Er worden bijvoorbeeld tapijten, ondervloeren en poetsdoeken van gemaakt. Van de garens wordt weer nieuwe kleding gemaakt. Van alle kleding is 1-2% zo slecht dat deze moet worden verbrand.”

Wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van tweedehands kleding?

“Tweedehands kleding is weer helemaal hip. We zien ook steeds meer jongeren in onze winkel. We hebben echt niet alleen maar damesjurkjes hangen. We verkopen veel modieuze kleding.”

“Doordat veel mensen online kleding en schoenen kopen, worden er veel miskopen gedaan. Veel mensen doen impulsieve aankopen. Daarom krijgen we tegenwoordig veel items binnen die niet of nauwelijks gedragen zijn.”

“We verkopen steeds meer tweedehands kleding. 31% van onze omzet komt van de kledingverkoop. We verkopen op dit moment ongeveer 110 duizend stuks per jaar. Vier jaar geleden werkten er 78 mensen bij Vindingrijk. Nu zijn dat er 112. We hebben nog nooit zoveel mensen bij Vindingrijk aan het werk gehad. Mensen gaan gelukkig steeds vaker op zoek naar mooie tweedehands spullen en kleding.”