Momen: "Een toegankelijke plek voor nieuwkomers"

Het Informatiepunt Nieuwkomers is een samenwerkingsproject tussen Weener XL, het Koning Willem I College en Vluchtelingenwerk Den Bosch. Bij dit informatiepunt kunnen statushouders terecht met uiteenlopende vragen. Projectmedewerker Momen vertelt: “Er was duidelijk behoefte aan één centraal informatiepunt waar deze mensen met al hun vragen terecht kunnen. We geven informatie over werk en inkomen, financiën, opleiding, uitkering, (psychische) gezondheid, inburgering, integratie en participatie. Het uitgangspunt is dat statushouders met één bezoek alle informatie kunnen krijgen waar ze naar op zoek zijn.”

Een betrouwbare informatiebron

“Het Informatiepunt is een toegankelijke plek waar statushouders op een laagdrempelige manier én in hun eigen taal hun vragen kunnen stellen. Door een overeenkomst met een vertaalbureau kunnen we binnen een paar minuten een tolk inschakelen. Sommige statushouders zijn hun vertrouwen in mensen een beetje kwijtgeraakt. Ook spelen er vaak wat problemen. Wij bieden hen een betrouwbare informatiebron.”

Persoonlijke ervaring inzetten om anderen te helpen

Momen is in 2015 naar Nederland gevlucht en weet daarom hoe belangrijk het is om je vragen te kunnen stellen aan de juiste personen. “Het was voor mijzelf een hele zoektocht om een geschikte opleiding te vinden. Uiteindelijk kwam ik erachter dat het mogelijk is om een deeltijdopleiding te volgen naast je werk. Ik werk nu sinds 2016 bij Weener XL en combineer dit met een opleiding Bedrijfskunde aan Avans Hogeschool.”

“Ik vind het fijn dat ik mijn persoonlijke ervaring kan inzetten om anderen te helpen. Ik weet hoe het is om te moeten vluchten en ik weet hoe het voelt om met heel veel vragen rond te lopen. Wanneer ik mijn positieve ervaring deel met nieuwkomers, dan merk ik dat ze daar energie van krijgen. Dat geeft mij ook weer een fijn gevoel. Daar doe ik het voor.”

Meer bereiken door samen te werken

“Door de samenwerking met het Koning Willem I College en Vluchtelingenwerk kunnen we ook daadwerkelijk antwoord geven op alle vragen. Samen zijn we sterker en kunnen we veel meer bereiken! Wij leren van hen en zij leren weer van ons. Vanuit deze partners zijn er enkele personen aangewezen die, samen met ons, het Informatiepunt bemannen. De meeste vragen kunnen we snel beantwoorden, maar er zijn ook weleens ingewikkelde vragen en daar leren wij zelf ook weer van.

Het Informatiepunt is gevestigd bij Weener XL. In verband met Corona is het op dit moment alleen mogelijk om telefonisch of via email contact op te nemen. Hebt u vragen? Dan kunt u bellen of mailen.

073 - 615 32 32

informatiepuntnieuwkomers@s-hertogenbosch.nl

(ma- vr 08.00 – 17.00 uur)