Het succes van Job Invest

Hoe commercie en gemeenteland elkaar vinden

Wat een pand, wat een sfeer, wat een bruisend geheel. Een plek waar veel successen behaald, maar ook zeker gevierd worden. Naast een flink aantal werkplekken en kantoortuinen is er een sportruimte, een ware tribune op schaalmodel voor brainstorms, een tafeltennishoek en een bar/keuken/barista-hoek die niet onder doet voor een horecagelegenheid. Dagelijks zijn zo’n 1500 mensen aan het werk via dit werving- uitzend- en selectiebureau. En inmiddels telt het ambitieuze bedrijf drie sociale werkplaatsen.

Wat is het succes van deze partij?
Ik heb afgesproken met Luc Boers, de oprichter van Job Invest. Omdat ik vanuit WXL zoveel lovende verhalen hoor, over veel oud-klanten die nu succesvol (blijvend) bemiddeld zijn naar werk. Wat maakt dat deze partij zoveel slagkracht heeft?

Van de 15, 12 directe matches
Voor ons ‘Anderstaligen-project’, een traject waarbij nieuwkomers direct bemiddeld worden naar werk en hulp krijgen met taal, is het bewonderenswaardig wat Job Invest samen met WXL en het Koning Willem I College voor elkaar krijgt. Van de 15 kandidaten zijn er 12 in een rap tempo bemiddeld naar werk. Mensen die de NL taal nog niet goed spreken, maar in hun nieuwe werk direct aangesproken worden op hun vakmanschap, zoals dat van kleermaker of schilder. Dit gecombineerd met een docent Nederlands die de lesstof deels aanpast op basis van het werk, maakt het project succesvol.

Luc: "Dit project is een mooi voorbeeld van een goede gezamenlijke samenwerking, waarbij we echt samen de resultaten behalen."   

Commercie en ambtenarij
Luc is enthousiast over de inmiddels zesjarige samenwerking met WXL.

“Het eerste contact was met een accountmanager die snapt wat ondernemen is vanuit zijn achtergrond. Hierdoor spraken we dezelfde taal. Hij begreep onze visie en werkwijze.”

“Kijk gemeenteland en de commerciële sector zijn twee verschillende werelden. Als ze hun krachten bundelen, is er veel daad- en slagkracht.”

Van commerciële topper naar sociaal hart
“Ook in ons team hebben we voor het stuk sociaal ondernemerschap ons DNA langzaam veranderd. Waar we van oudsher vooral commerciële toppers in dienst hadden, verlegden we voor een aantal nieuwe vacatures de focus naar een sociaal hart.”

“Om mensen met een bepaalde kwetsbaarheid langdurig en goed te bemiddelen naar werk, moet je niet alleen commercieel denken.”

“Kijk ik zeg je eerlijk, die drie sociale werkplaatsen bedruipen zichzelf (nog) niet. Maar omdat het zo goed gaat met onze andere takken, kon ik de stap maken naar sociaal ondernemerschap. Regelmatig stromen mensen vanuit deze laagdrempelige opstap voor werk, door naar nieuw werk via één van onze opdrachtgevers. Dan heb je resultaat!”

Niet kijken naar een vacature, wel naar profiel
Luc: “Leuk als je een diploma hebt. Het zegt niets over hoe goed je kunt functioneren in een bepaald vakgebied. Door echt naar het profiel van iemand te kijken – waar ons team inmiddels gespecialiseerd in is – kun je iemand veel breder plaatsen, dan je enkel blind te staren op een vacature.”

Vertrouwen van klanten
“Door de jaren heen hebben we een rotsvast vertrouwen opgebouwd met onze klanten, waardoor als wij iemand voorstellen, deze ook een kans krijgt. Vanuit die kans ontstaan mogelijkheden en groei.”

Onder het genot van een goede kop koffie praten we nog even verder over de vele ambities die Luc voor Job Invest heeft, maar ook voor zijn andere activiteiten als investeerder. Zodra ik een foto van hem maak, geeft hij aan niet zo’n fan te zijn van op de voorgrond treden. Hij opereert liever op de achtergrond. Dat is helemaal prima Luc, maar in dit artikel vertolk jij de hoofdrol. Want wat jij voor elkaar krijgt met Job Invest, samen met WXL, zorgt ervoor dat veel mensen succesvol uitstromen uit de bijstand. En dat is fantastisch en een dik vet compliment waard. Het bewijst hoe ondernemerschap en een sociaal hart hand in hand kunnen gaan.

Communicatiemedewerker Elle