Wisam (24): “Ik heb altijd al een medische opleiding willen volgen”

Schoolfirst is een samenwerkingsproject tussen Weener XL en het Koning Willem I College. Het is specifiek gericht op jonge statushouders (tot 30 jaar). Deze mensen hebben extra begeleiding nodig omdat ze meer moeite hebben met de taal of omdat ze bijvoorbeeld kinderen hebben. Dit project biedt hen de kans om een entreeopleiding te volgen en hun diploma MBO niveau 1 te behalen. Op deze manier kunnen ze hun arbeidskansen vergroten. De studenten die doorstromen naar een vervolgopleiding worden gedurende hun opleiding ondersteund door de Onderwijsmakelaar van Weener XL en de gemeente ’s Hertogenbosch. In een vijfdelige reportage laten we vijf jonge statushouders aan het woord. Wisam uit Syrië wilde altijd al een medische opleiding volgen. Hij volgt nu de opleiding tot apothekersassistent. 

Door de oorlog moest ik stoppen met mijn studie

Eind 2015 besluiten Wisam, zijn ouders en drie jongere broers om te vluchten uit Syrië. Ze wonen in Khan al-Shih, een dorp vlakbij de hoofdstad Damascus. De situatie is onhoudbaar geworden. Het is er niet meer veilig door de bombardementen. Op straat wordt regelmatig geschoten. Samen praten ze over de mogelijkheid om te vluchten. En wie er eerst zal gaan. Wisam of zijn vader? Wisam is de oudste van vier broers en hij is nog jong. Uiteindelijk kiezen ze er samen voor dat zijn vader gaat. Hij vertrekt naar Turkije. Afwisselend met de bus en lopend met een routekaart.

“De situatie is Syrië was erg moeilijk. Voor de oorlog duurde het een half uur om bij de universiteit in Damascus te komen. Tijdens de oorlog duurde het soms meer dan twee uur omdat we een andere route moesten nemen. We moesten ’s ochtends om vijf uur al onderweg zijn en ’s middags weer voor een bepaalde tijd thuis zijn. Daardoor kon ik niet alle lessen volgen. Uiteindelijk was het ook niet meer veilig op straat. Ik heb 1 jaar economie gestudeerd. Toen moest ik stoppen door de oorlog. Ik heb geprobeerd om thuis verder te studeren, maar uiteindelijk lukte dat ook niet meer.”

Thuis in Den Bosch

Na ruim een jaar, het is dan maart 2017, mogen Wisam, zijn moeder en drie broers naar hun vader toe in Nederland. “Eerst bleven we drie dagen in Veenhuizen. Alle nieuwkomers moeten daar een paar dagen blijven om alles te regelen. Toen we mijn vader weer zagen, waren we zo blij en emotioneel. Ik heb er geen woorden voor om dat moment te omschrijven.” Al vier jaar woont het gezin in Den Bosch waar ze zich steeds meer thuis gaan voelen. “Ik heb hier mijn inburgering gedaan en ik heb een bijbaantje gehad bij Post NL. Mijn twee jongste broers zijn 16 jaar en zitten op de Bossche Vakschool. Mijn andere broer is 20 jaar. Door een ziekte kan hij niet lopen. Hij zit sinds zijn 15e in een rolstoel. Mijn moeder is thuis en zorgt voor hem. Met mijn broers kijk ik voetbal. En voor de Corona gingen we gezellig naar de kroeg of naar een restaurant.”

Ik kan weer iets opbouwen

“In 2019 heb ik mijn entreeopleiding aan het Koning Willem I College afgerond en nu volg ik de opleiding tot apothekersassistent (MBO niveau 4). Ik leer nu heel veel over medicijnen, de Latijnse benamingen en hoe ik advies kan geven aan klanten die naar de apotheek komen. Mijn opleiding duurt, na dit jaar, nog één jaar. Daarna wil ik misschien gaan werken en in de avonduren verder studeren. Hier in Nederland kan ik weer iets opbouwen voor mezelf. Ik wilde altijd al een medische opleiding volgen. In Syrië kon dat niet. Mijn cijfers waren nét te laag. Dat ik hier nu een opleiding kan volgen tot apothekersassistent betekent heel veel voor mij.”