Werken in het Groen alleen iets voor mannen?

Team Groen

Wij dachten het niet!

Wat een leuke club! Zoveel wederzijds respect, vrolijkheid en een nuchtere blik. Ik spreek Casper (24), Antoine (31), Jardy (29) en Ingrid (27). Het team is vandaag niet compleet, maar dit mag de pret niet drukken. Zittend in de groenkeet voelt het alsof je in een gezellig caravannetje plaatsneemt. Iedereen is vrolijk en naar verluidt is dit meestal zo. Jardy: “We zijn een hecht team. Kunnen het goed met elkaar vinden.” Casper vult aan: “Op de voorman na zijn we ook allemaal een beetje van dezelfde leeftijd, dus dat schept een band.”

De enige twee dames in het Groen
Jardy en Ingrid zijn twee dames. Jardy werkt al 7 jaar in het Groen. Ingrid sinds een half jaartje. En daar is ze heel blij mee. De op het eerste gezicht wat schuchtere Ingrid, straalt als ze vertelt over haar werk: “Ik werkte hiervoor bij Textiel, maar daar zat ik niet op mijn plek. Het sorteren van wasgoed was te weinig uitdagend voor mij. Veel zitten en herhaling. Hier in het Groen zit ik helemaal op mijn plek. Ik ben zo blij dat ik nu lekker buiten werk.”

Fluiten naar vrouwen?
Op de vraag of mannen weleens naar hen fluiten als ze met een schoffel in de weer zijn reageren ze: “Nee mensen vinden het leuk dat we als vrouwen in het team zitten. Maar we zijn nog nooit onheus bejegend.”

“Hier mag je werken in het tempo dat je aan kunt“
Het viertal is het erover eens: “Bij Weener XL kun je werken naar je eigen vermogen.” Antoine: “Doordat mijn motoriek trager is, kon ik niet mee in het reguliere werkproces. Hier in het Groen moet het werk ook goed gedaan worden, maar je krijgt wat langer de tijd.” Jardy vult aan: “Er is veel ruimte om het werk in te vullen op een manier die jij aankunt.” Stigma? Op de vraag of ze er wel eens moeite mee hebben gehad dat ze bij WXL werken schudden er drie van nee. Alleen Ingrid had daar in het begin wel moeite mee. Ingrid: “Het is niet leuk als je niet goed kunt leren.“ Gelukkig ziet ze ook in dat ze helemaal goed is zoals ze is.

“Je kunt er niets aan doen als je ‘iets’ hebt”
Casper spreekt bemoedigend: “Mensen hebben er niet voor gekozen om ‘iets’ te mankeren. Je kunt er gewoon niks aan doen. En dat is het fijn dat je bij Weener XL kunt werken. Er zijn hier ook volop ontwikkelmogelijkheden. Zo kan ik allerlei cursussen volgen om voor de toekomst misschien vervolgstappen te kunnen maken.”

Jardy en Ingrid kunnen het alle dames aanraden om in het Groen te komen werken. “Vooral als je van de buitenlucht en de natuur houdt”, aldus Jardy. “En je moet ook niet bang zijn om vieze nagels te krijgen”, grapt Casper.

Leuk feitje: Ingrid is niet zo lang, maar ze heeft een op maat gemaakte schoffel.

We wensen deze club veel succes en plezier in het verdere werk! We hopen dat er nog meer dames in het Groen gaan volgen. Want zeg nou zelf, deze bijgevoegde foto spreekt toch boekdelen?