StartITup XL: impuls voor sociaal ondernemen in ICT

Softwareontwikkelaar Prequest heeft de pilotperiode met een jaar verlengd. Branchegenoot PinkRoccade is al even enthousiast en gaat later dit jaar van start. Met StartITup XL. Een initiatief van Weener XL, Buro 3o en Stichting BEE-ideas. StartITup XL is voor mensen die affiniteit hebben met IT, maar moeilijk aan werk kunnen komen. Zij worden binnen het project opgeleid tot softwaretester. “De resultaten overtreffen onze verwachtingen”, zegt Dennis Lenssen, R&D Manager bij Prequest.

Weener XL is het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente ’s-Hertogenbosch. “Wij zijn er voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”, legt accountmanager Renço Wesseling uit. Weener XL bemiddelt mensen met zeer uiteenlopende achtergronden; hoog of praktisch opgeleid, met of zonder arbeidsbeperking, wel of geen werkervaring. “Door de grote variëteit aan mensen in ons bestand bieden wij waar mogelijk ook maatwerktrajecten aan, zoals StartITup XL. Een project waar mensen met autismespectrumstoornis (ASS) en een liefde voor IT goed bij blijken te passen.”

BEE-ideas
In Stichting BEE-ideas vond Wesseling een gedreven samenwerkingspartner. Directeur Benjamin Truijen is ‘onwijs trots op StartITup XL’. “We geven werkzoekenden perspectief en vertrouwen en helpen ICT-bedrijven aan goede, gemotiveerde arbeidskrachten. Winwin. Hoe het werkt? BEE-ideas moet je zien als aannemer. Weener XL stelt kandidaten aan ons voor. Als in een intakegesprek blijkt dat iemand over de juiste motivatie beschikt en affiniteit heeft met IT, dan kan hij of zij met behoud van uitkering relevante werkervaring opbouwen in een klantproject. In een beschermde omgeving worden de deelnemers dagelijks ondersteund door een werkbegeleider van BEE-ideas. Deelnemers stromen makkelijker uit naar betaald werk op niveau en de klant betaalt alleen de begeleider en krijgt daar dus een heel team voor.”

Opdrachtgever Prequest
“Voor ons werkt het hartstikke goed”, zegt Dennis Lenssen van Prequest uit ’s-Hertogenbosch. “Prequest ontwikkelt software voor vastgoed- en facilitaire processen. Het testen daarvan is arbeidsintensief werk en moet zorgvuldig gebeuren, dat is nog best lastig onder druk van de geplande opleveringen en wanneer het testen geen kerntaak is, maar ‘erbij wordt gedaan’. Je kunt dit werk outsourcen naar het buitenland, maar daar kiezen wij niet voor. Prequest wil verantwoord bezig zijn en op een duurzame manier ondernemen. StartITup XL past daarbij. In 2018 zijn we begonnen met drie deelnemers, als pilot. De pilot is verlengd met een jaar en we hebben nu een groep van zes softwaretesters. ‘Dedicated’ mensen die veel voldoening halen uit hun werk en een goed product leveren.”

Beschermde omgeving
Yvette Heuvelmans, werkcoach bij Weener XL: “De deelnemers hebben vaak autisme of een psychische kwetsbaarheid. Ze zijn analytisch sterk en hebben meestal geen problemen met de inhoud, maar wel met omgevingsfactoren. Ze hebben bijvoorbeeld meer behoefte aan rust en structuur. Wanneer je de juiste omgevingsfactoren creëert en de juiste begeleiding biedt, is er veel mogelijk.” De werkplek van de softwaretesters van Prequest is bij Weener XL. Er is wekelijks een rapportage en telefonisch contact met opdrachtgever Prequest en elke maand brengt Dennis Lenssen een bezoek. “Om bij te praten, nieuwe ontwikkelingen te bespreken, vragen te beantwoorden. Maar ook om onze betrokkenheid te tonen. Wij zijn blij met de waarde die zij toevoegen aan onze organisatie en dat willen we laten zien.”

Persoonlijke groei
“Wat ik zo mooi vind”, besluit Truijen, “is het plezier dat de mannen onderling hebben. dat hoor ik ook terug van onze werkbegeleider.” Heuvelmans knikt: “Repeterende werkzaamheden vindt lang niet iedereen leuk, maar voor onze deelnemers is die ‘vastigheid’ en zekerheid vaak juist prettig.” Lenssen: “Maar vergis je niet in de ambitie van deze mensen. Ze zijn bij ons gestart met eenvoudige werkzaamheden: het uitvoeren van volledig uitgeschreven scenario’s. Na een tijdje wilden ze meer; ze vonden het best saai. Haha! Nu werken ze ook met complexere scenario’s en maken ze zelf testscripts.”

“De resultaten overtreffen onze verwachtingen”, besluit Lenssen. “We zien mensen groeien. Een van de deelnemers heeft recent een baan aangeboden gekregen bij een ander bedrijf. Wij overwogen ook om hem in dienst te nemen, maar waren te laat.” Wesseling: “Het gedroomde scenario, natuurlijk. Maar of je nu uitstroomt naar betaald werk, een stagewerkplaats, een beschutte werkplek of - bij een terugval - naar de IT-dagbesteding van Buro3o: je wordt gezien. Je doet relevante werkervaring op, werkt aan je cv, krijgt vertrouwen, ritme. StartITup XL biedt kansen! Voor deelnemers en bedrijven.”                       

Social Return On Investment (SROI)

StartITup XL is een manier waarop bedrijven hun social return verplichting kunnen invullen. Het aannemen van mensen met een psychische beperking kan in typische high-end omgevingen van ICT-bedrijven een uitdaging zijn. Door gebruik te maken van deze constructie wordt sociaal ondernemen met de P van people voor meer ICT-bedrijven toegankelijker.

PinkRoccade sluit aan
“Het vertrouwen is groot”
In navolging van zusterbedrijf Prequest sluit ook softwareontwikkelaar PinkRoccade aan bij StartITup XL. “Onze businessunit Samenlevingszaken levert de software voor het sociale domein van de gemeente ’s-Hertogenbosch”, zegt Managing Director, Erleyne Brookman. “We kennen de gemeente en Weener XL. Net als hen zien wij de kracht van inclusiviteit en vinden we het belangrijk om mensen te helpen voor wie het allemaal wat moeilijker gaat. Toen Renꞔo Wesseling van Weener XL mij vertelde over StartITup XL was ik direct geïnteresseerd.” Nog voor de zomer van 2019 gaan de eerste twee medewerkers van start. Brookman verwacht dat het team vrij snel zal worden uitgebreid. “De interesse intern neemt toe en de goede ervaringen bij ons zusterbedrijf zijn natuurlijk bekend”, zegt ze. “Het vertrouwen is groot.”
PinkRoccade uit ’s-Hertogenbosch is softwarepartner van lokale overheid en gezondheidszorgorganisaties

Initiatiefnemers StartITup XL
- Weener XL is het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente ’s-Hertogenbosch
- Buro3o biedt behandeling en begeleiding voor jongeren met ASS, ADHD, angst, depressies en aanverwante psychische of psychiatrische problematiek en/of diagnostiek.
- Stichting BEE-Ideas investeert in softwareprojecten met impact op mens, maatschappij en milieu. Het StartITUp initiatief is onderdeel van hun landelijke sociale-innovatieplan.