Sparkling Plastic

Bank door Sparkling Plastic

Plastic recyclen, een inclusieve wereld en design

Wat een prachtige doelstelling hebben de initiatiefnemers van Sparkling Plastic. We spreken één van hen, namelijk Suzanne van Hees. Ze droomt van een wereld waarin we zo min mogelijk plastic afval hebben. En dat we allemaal bewust zijn van wat we weg doen en wat daar nog van gemaakt kan worden. Daarnaast droomt ze van een wereld waarin iedereen kan meedoen.

Suzanne: “Het één heeft effect op het ander. Als je anders met mensen omgaat, dan ga je ook anders met spullen om. En vice versa.” Een doordenkertje, maar ze heeft volkomen gelijk!

Speciaal voor jongeren
Voor onze verschillende doelgroepen zijn we altijd op zoek naar maatwerk-trajecten. Zo ook voor onze jongeren. Het contact met Sparkling Plastic is in augustus 2020 tot stand gekomen op verzoek van onze programmamanager jongeren, die getipt was door onze veranderkundige.
De innovatieve club zit gevestigd in het Cementrum van ‘s-Hertogenbosch. Vroeger zat hier het hart van de Nederlandse cement/betonindustrie. We krijgen een rondleiding.

Veiligheid en de ruimte om te ontdekken
Wat Sparkling Plastic biedt is een veilige werkomgeving, met veel persoonlijke aandacht, waar een deelnemer de ruimte krijgt om te ontdekken en creëren. Een nieuwe manier om hen ook kennis te laten maken met circulaire economie. Door hier mee te lopen, deels werkend aan eigen projecten en deels deelnemend aan het werkproces, kan een jongere ontdekken waar arbeidsmogelijkheden liggen voor de toekomst.

Handvatten om uit te stromen
We spreken Sanne. Zij is de eerste jongere die deelneemt aan de drie maanden durende pilot vanuit WXL. Daarna onderzoeken we of we structureel een samenwerking met elkaar kunnen aangaan. Sanne is een representatief ogende jonge vrouw van 23 die haar stage en studie noodgedwongen on hold zette vanwege psychische problematiek. Ze volgt hiervoor ook therapie. Dit gecombineerd met het traject bij WXL en Sparkling Plastic geeft haar de handvatten om weer stapjes te kunnen zetten. Om zo voor de toekomst haar studie weer op te kunnen pakken en uiteindelijk regulier uit te stromen.

Sanne: “Ik loop hier nu twee dagen per week mee en het bevalt heel goed. Ik bedenk iets en dan mag ik het uitvoeren. Zo ben ik tegels aan het maken en aan het kijken hoe ik bepaalde onderdelen het best aan elkaar kan bevestigen zodat de constructie het sterkst is.”

“Hier zijn niet veel prikkels. Iedereen is vriendelijk en er wordt niet zo over mijn schouder heen gekeken, zoals ik soms op school voelde. Daar werd ik zenuwachtig van.”

Sanne moet huilen op de vraag wat ze wenst voor de toekomst. Het is duidelijk dat ze eerst nog wat ruimte moet krijgen om bepaalde dingen aan te pakken voordat we haar kunnen loslaten.

Begeleider Pieter spreekt lovend over Sanne: “Ik ben onder de indruk van haar potentie en denk dat er nog veel meer in zit, dan ze op dit moment zelf gelooft. Maar alles op zijn tijd.”

Recyclen meets design
 Pieter heeft een achtergrond als industrieel vormgever en trajectbegeleider bij het GGZ.
“Bij Sparkling Plastic komen beide samen. Mijn ervaring als ontwerper en het begeleiden van mensen. En ik voel dezelfde missie: ons plastic afval sterk verminderen. Plus het is zo gaaf wat je allemaal van recyclebaar plastic kunt maken. Daarin zit ook de uitdaging. Om iedereen te laten kennismaken met wat je allemaal van het materiaal kunt maken. Zodat het leuk, innovatief en een uitdaging wordt om plastic te recyclen. Hiervoor zoeken we ook de samenwerking met andere platformen, zoals Hogescholen.”

We wensen Sparkling Plastic veel succes met hun fantastische missie! En hopen dat Sanne snel meer in zichzelf gaat geloven. Gelukkig kunnen we haar daarbij helpen.

Weten wat voor bijzondere producten Sparkling Plastic maakt? Kijk eens op hun site
(Het bankje op de foto is bijvoorbeeld één van de producten.)

To be continued