Soms is een stap terug de weg naar succes

Iemand die drie keer gestopt is met zijn opleiding. Een gebrek aan doorzettingsvermogen? Je bent geneigd te denken van wel, nietwaar, als je zo’n CV leest? Het verhaal van Ibrahim bewijst anders. Ibrahim is een vrolijke jongeman van 30 jaar. In 2009 is hij klaar met zijn MBO 4 opleiding Ondernemen en Groothandel. Op de arbeidsmarkt wil het niet vlotten. Na vele malen te zijn afgewezen besluit hij een HBO opleiding te volgen. Dan willen ze me vast wel hebben, denkt Ibrahim.

Ibrahim en Willem bij Albert Heijn

Opleiding niet af kunnen maken

Ibrahim start een HBO opleiding Facility Management, maar haalt zijn propedeuse niet. Misschien meer geluk bij de opleiding Management Middenkader. Ook niet. Business Retailmanagement dan maar. Ook hier wordt hij gedwongen om te stoppen. De studies zijn te hoog gegrepen. Misschien had een opleidingsadviseur hem anders kunnen adviseren. Maar feit is dat hij nu drie afgebroken studies op zijn naam heeft.

Solliciteren en nog eens sollicteren

Tijdens zijn studie heeft hij een bijbaan in de schoonmaak. Ook werkt hij een tijdje als horecahulp in de keuken. Het schoonmaakwerk bevalt goed, maar het horecawerk vraagt om veel multitasking, iets waar hij moeite mee heeft. Ibrahim wil graag werken in de richting waarvoor hij gestudeerd heeft en solliciteert en solliciteert, maar mag nergens op gesprek komen. “Toen ben ik maar op van alles gaan solliciteren”, aldus Ibrahim. “Maar ook op deze brieven en e-mails volgden geen uitnodiging.”

Op de vraag wat dit met hem deed reageert hij eerlijk: “Ja, je hele zelfvertrouwen gaat eraan. Het voelt alsof er iets mis met je is. Je raakt gefrustreerd en voelt je niet zeker over je toekomst. Het is niet fijn om steeds afgewezen te worden zonder dat je je mag bewijzen.”

afbeelding vacatures zoeken

Verwachtingen bijstellen

Omdat het niet wil lukken met solliciteren vraagt hij een bijstandsuitkering aan. Hij voldoet netjes aan de sollicitatieplicht, maar wordt - zonder op gesprek te mogen komen bij potentiële werkgevers - afgewezen.

Samen met een werkconsulent van Weener XL komt Ibrahim tot het inzicht dat de functies waarop hij solliciteert te hoog gegrepen zijn. Samen met een jobcoach wordt een werkervaringstraject ingezet bij onder andere de Post. Hierdoor wordt inzichtelijker wat voor werk bij Ibrahim past. Wanneer een matcher binnen Weener XL hem de functie van vakkenvuller bij de Albert Heijn voorlegt moet Ibrahim wel even slikken, maar reageert enthousiast. “Ik ben bereid om alles aan te pakken.”

Het blijkt een schot in de roos. Teamleider Willem bij Albert Heijn: “Zijn zorgvuldigheid viel al snel op. Hij is zeer secuur. En gewoon een hele prettige jongen in de omgang . Hij draagt bij aan een fijne sfeer in de groep en doet zijn werk bevlogen en heel goed.“

Al snel krijgt Ibrahim een eigen takenpakket omdat hij zo zelfstandig werkt. Hij is nu verantwoordelijk voor de verwerking van de restantvoorraad die ontstaat na het vakkenvullen.

Ibrahim:  “Ik vind het werk heel erg leuk. Ik heb leuke collega’s. Ik heb mijn ambities op de langere baan geschoven, maar heb ze nog steeds en geloof weer in mezelf. Ik blijf mijn dromen nastreven. Ik heb me gerealiseerd dat ik ergens moet beginnen en vanaf daar maak ik stappen omhoog.”

Groeimogelijkheden

Teamleider Willem beaamt: “Bij Albert Heijn stimuleren wij medewerkers met ambities. Als iemand bij Albert Heijn ambities heeft om verder te groeien, zijn er mogelijkheden. Ibrahim kan dit, zodra hij dat wil, aan de supermarktmanager aangeven. Dan wordt er gekeken of een en ander tot de mogelijkheden behoort."

Ibrahim is blij met zijn contract en hoopt nog lang voor Albert Heijn te mogen werken. Op afstand wordt hij nog begeleid door een jobcoach van Weener XL. We wensen Ibrahim alle succes met zijn loopbaan. Dat hij een voorbeeld mag zijn voor iedereen bij wie het een periode tegenzit op de arbeidsmarkt. Soms is een stap terug de weg naar succes!