Trots op onze Social Sofa's én de makers

Je hebt ze vast wel eens gezien op straat: de Social Sofa’s. Betonnen bankjes, prachtig gemozaïekt, elk met een uniek ontwerp. Een Social Sofa nodigt uit tot ontmoetingen, kleuren het straatbeeld en hebben vaak een maatschappelijke boodschap. ‘Hier is iedereen gelijk’ bijvoorbeeld, of ‘Ontmoet elkaar op dit bankje’. De bankjes worden gemaakt door een speciaal team van Weener XL.

De Tilburgse Karin Bruers richtte de Social Sofa’s een aantal jaar geleden op. Haar gedachte hierbij: ’Wie zijn buren kent, voelt zich veiliger, minder eenzaam en gelukkiger.’ Met het verdwijnen van buurtwinkeltjes, -kroegen, pleintjes en bankjes in de afgelopen vijftig jaar, verdwenen ook deze normale ontmoetingsplekken. Social Sofa’s vindt dat in elke straat een bank hoort te staan. Zo willen ze de strijd tegen de sociale verkilling tegengaan.

Overeenkomst
Sinds vier jaar heeft Weener XL een overeenkomst met Social Sofa en maken wij voor onze gemeente de bankjes. De bankjes worden o.a. besteld door het bedrijfsleven, provincie, scholen of woningcorporaties. 

In totaal staan er in de gemeente nu zeven Social Sofa’s: bij Weener XL, voor het Stadskantoor, op de Maaspoort, de Koraalschool (Diezecollege), woningcoöperatie Zayaz, bouwbedrijf Dura Vermeer en bij de Wilhelminabrug in de binnenstad. Deze laatste Social Sofa is eind vorig jaar geplaatst en wordt ook wel het diversiteitsbankje genoemd. Het bankje heeft namelijk het thema: ‘hier is iedereen gelijk.’

De makers

Vast aanspreekpunt Bianca werkt al 19 jaar bij Weener XL en stuurt het team dat de bankjes maakt aan. “Ik ben het vaste aanspreekpunt”, vertelt ze. “Het is specifiek werk, waarvoor niet iedereen geschikt is. We starten met een proefperiode. Krijgt iemand het knippen van mozaïek onder de knie? En, heel belangrijk: vindt diegene het ook leuk?” De ruimte waar de bankjes worden gemaakt, is zo prikkelarm mogelijk ingericht. “Dat hebben de makers nodig”, vertelt Bianca. “We zitten in een aparte ruimte. De radio staat zachtjes aan en we zorgen voor zo min mogelijk in- en uitloop van andere collega’s.”

Een veilige werkomgeving
Lia is een van de makers en heeft het erg naar haar zin. “Het is hier afgeschermd en ik voel me veilig. We zijn een eigen clubje en staan voor elkaar klaar. Dat is fijn.” Ook Bettina en Sandra werken aan de Social Sofa’s. “Lekker met je handen bezig zijn, dat vind ik heerlijk”, vertelt Bettina. Sandra: “Thuis op zolder was ik al een beetje aan het mozaïeken, maar thuiszitten is niet fijn. Toen deze kans voorbij kwam, heb ik ‘m met beide handen aangegrepen.”

Wauw, heb jij dat gemaakt!?
“Buitenstaanders hebben soms een negatief beeld van het werk wat mensen doen bij Weener XL”, vertelt Sandra. “Maar als ik ze dan zo’n Social Sofa op straat aanwijs, reageren ze enthousiast: ‘Wauw, heb jij dat gemaakt? Wat knap!’ Dat is leuk om te horen. Dan ben ik trots!”

Makers Social Sofa

Wilt u ook zo'n unieke Social Sofa waarvoor u zelf het ontwerp kunt aanleveren of in overleg laat maken?

Neem contact met ons op