"Iedereen vindt oma's recepten lekker"

De innemende Ranem (23) vluchtte drie jaar geleden uit Damascus (de hoofdstad van Syrië) naar Nederland. Ze moest helemaal opnieuw beginnen, samen met haar verloofde. Haar familie en vrienden liet ze noodgedwongen achter. Een jaar lang zat ze in een traject bij Weener XL. Nu heeft ze een baan bij bedrijfscateraar Appèl op het nieuwe hoofdkantoor in ‘s-Hertogenbosch. Ze bereidt elke dag een uitgebreide lunch voor de medewerkers en gasten. “Ze hebben me hier helemaal opgenomen. Ik heb veel recepten geleerd. Maar ook oma’s recepten heb ik hier geïntroduceerd. Iedereen vindt ze heel lekker.”

Ambities
In het land van herkomst volgde Ranem een commerciële opleiding. Haar diploma staat ongeveer gelijk aan MBO niveau 4. Ze wil graag een vervolgstudie HBO accountancy volgen. Helaas kreeg ze onlangs te horen dat ze de Nederlandse taaltoets om te mogen deelnemen nét niet gehaald heeft.
Ranem: “Dit vind ik natuurlijk heel erg. Maar ik blijf bij Appèl werken en hoop volgend studiejaar de taaltoets alsnog te halen. 's-Avonds studeer ik de Nederlandse taal.” Ranem spreekt al goed Nederlands en haar collega’s helpen haar hierbij. Één collega maakt zelfs in de avonduren tijd om Ranem bijles te geven.

Ranem bij Appel

Oma’s recepten
“Ik vind het leuk om te koken. Ik keek vroeger veel mee met mijn oma. Nu maak ik voor mijn collega’s het eten klaar. Het is heel leuk om te zien dat iedereen de Syrische gerechten lekker vindt. Ik bel dan mijn oma en zij geeft me nieuwe gerechten. Collega’s vragen nu zelfs of ze de recepten mogen hebben voor thuis.”
De recepten van Ranem en haar oma bevatten veel groente. Dit sluit goed aan bij de visie van Appèl met betrekking tot vitaliteit en duurzaamheid. Gasten worden geïnspireerd om verantwoord te genieten.

Traject WXL en Appèl
Toen Ranem in ’s-Hertogenbosch mocht gaan wonen heeft ze met behoud van uitkering stage gelopen en mocht daarna starten met een proefplaatsing bij Appèl. Dit verliep zo goed, dat ze haar een baan hebben gegeven.

Het is bewonderenswaardig om te zien hoe Ranem in drie jaar tijd met een beetje hulp haar weg heeft gevonden in de Nederlandse samenleving. We vinden het ontzettend jammer dat ze niet genoeg punten heeft gehaald om te mogen deelnemen aan de opleiding accountancy. Maar we hebben er alle vertrouwen in dat dit volgend studiejaar gaat lukken.

We wensen haar veel plezier bij Appèl en succes met haar toekomstplannen!

Ranem aan het werk bij Appel