Jong, getalenteerd en ziek

Vivian (30) is 15 operaties verder en het leven lacht haar weer toe


Vivian is een doorzetter. Dat is haar kracht, maar ook haar valkuil. Toen ze op haar 25ste steeds meer last kreeg van haar buik, vond ze dat ze zich niet aan moest stellen. Want de doktersbezoeken wezen niets uit. “Ik studeerde Criminologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Ik zong in wel zes bandjes. Kortom ik had een druk vol leven. Ook al kon ik de pijn die ik voelde steeds minder verdragen, ik weigerde toe te geven… totdat het mis ging.”

Met spoed opgenomen

Vivian wordt tijdens een weekendje met haar vrienden acuut naar het ziekenhuis gebracht. Omdat haar moeder blijft aandringen in het ziekenhuis, wordt er nader onderzoek gedaan. Dan blijkt dat er iets ernstigs aan de hand is. Een te technisch verhaal om hier uit te leggen, maar vanaf haar geboorte is er iets om haar aorta (slagader naar het hart) gaan groeien, waardoor er te weinig zuurstofrijk bloed naar haar maag, darm en lever stroomt.

De wereld ligt (weer) aan mijn voeten
“Vijftien operaties verder ben ik grotendeels genezen. Er stroomt weer 100% zuurstofrijk bloed door mijn aorta. Alleen is er wel iets misgegaan tijdens de operatie waardoor mijn stembanden beschadigd zijn. Dat probeer ik nu op te oplossen. Want dat is natuurlijk funest voor een zangeres. (Ze speelt nog steeds in 2 bands) Maar hé, ik ben van zover gekomen. Dit kan ik ook wel aan. Het ging zo slecht met mij en nu ligt de wereld weer aan mijn voeten. Ik heb weer energie, ben veel gezonder geworden en daarbovenop heb ik mijn droombaan gevonden! Daar is wel een traject bij Weener XL aan vooraf gegaan.”

Traject bij WXL
Hoe vond je het om bijstand aan te vragen?
“Ik was inmiddels zo ziek en kon bijna niks meer waardoor het me allemaal niet meer uitmaakte. Ik voelde geen schaamte om een bijstandsuitkering aan te vragen. Ik had er zelfs veel te lang mee gewacht. Ik had alleen niet durven dromen dat ik zo goed geholpen zou worden bij Weener XL. Mijn werkconsulent had echt oog voor mij. Hij gaf me de tijd om te genezen en sprak veel vertrouwen in me uit.”

“Ik heb wat (minder uitdagende) trajecten doorlopen en daar werd ik al snel opgepikt door een andere medewerker van WXL. ‘Dat is een getalenteerd jongedame, die wil ik wel verder helpen’, was zijn reactie. En zo werd ik bemiddeld naar mijn droombaan! In deze baan sta ik echt in mijn kracht. Hier heb ik ook voor op de universiteit gezeten. Maar ik had niet durven dromen dat ik er zo snel kon komen. Vanwege het beroepsgeheim kan ik niet teveel over mijn werk zeggen, maar laten we zeggen dat ik help met het beschermen van burgers.”

Wat ziek zijn met je doet
“Weet je, als je ziek bent doet dat ook echt iets met je zelfbeeld. Als je lange tijd te horen krijgt dat het psychosomatisch moet zijn, doet dat iets met je. En als je chronisch ziek bent voelt het alsof je mensen tot last bent. Gelukkig lacht het leven mij weer toe en kan ik alsnog mijn dromen naleven. Niet dat ik daar ooit mee gestopt was natuurlijk. Mijn boodschap aan anderen is dan ook: 'Laat niets je tegenhouden en hang zelf de slingers op!’.”

We wensen Vivian alle succes in haar verdere carrière!

 

(Als je haar wil horen zingen, check OJAM.nl)