Harm werkt op het Pierson College als repro medewerker. Een baan die goed bij hem past. En bij zijn beperking. Harm heeft autisme. Het Pierson College is een school voor VMBO-t, HAVO en VWO. Er zitten ongeveer 1600 leerlingen op deze school. Via de kantine van de leerlingen kom je bij de werkplek van Harm.

Autisme
Harm vertelt: “Ik kan niet goed tegen prikkels. Als er om mij heen veel gebeurt, word ik onrustig in mijn hoofd. Ik heb dat ook als ik meerdere taken tegelijk moet doen. Ook sociale contacten vind ik moeilijk.”

Jobcoach Thomas: “Het is daarom belangrijk dat een baan is aangepast aan wat Harm kan. In het begin had hij ook conciërge taken zoals toezicht houden. Maar dat ging niet goed. Nu heeft hij alleen taken die bij hem passen. En waar hij goed in is.”

 

Harm van Mill                                    Repro 
Harm: “Alle papieren die de docenten nodig hebben, kopieer ik. Bijvoorbeeld proefwerken, boekjes met opdrachten en brieven voor ouders. Ik gebruik daarvoor een grote kopieermachine. Als het klaar is, leg ik alles in de postvakken van de docenten. Ik zorg er ook voor dat alle kopieerapparaten in de school het doen. Ik vervang de toners (daarin zit de inkt) en los storingen op. Verder bestel ik het papier wat de school nodig heeft.”


Even wennen
Harm moest wel even wennen aan zijn werk en aan de drukte op school. Gelukkig heeft hij een rustige werkplek waar hij alleen kan werken. Met zijn baas en met zijn jobcoach Thomas praat hij over dingen die niet goed gaan. En er worden oplossingen bedacht. Zo gaf zijn baas hem oordoppen die hij in kan doen als het geluid hem teveel wordt. Harm: “En in de pauze ga ik een rondje lopen rond de IJzeren Vrouw. Dat maakt mijn hoofd leeg en dan word ik weer rustig.”      

Een vast contract 
Harm is heel blij met zijn werkplek. Hij had een paar jaar geleden niet kunnen bedenken dat het nu zo goed zou gaan. Het Pierson College is ook blij met Harm. Zo blij, dat hij sinds kort een vaste baan gekregen heeft!    

                                                      Harm van Mill