Helen (25): “Ik wil graag werken in de ouderenzorg”

Schoolfirst is een samenwerkingsproject tussen Weener XL en het Koning Willem I College. Het is specifiek gericht op jonge statushouders (tot 30 jaar). Deze mensen hebben extra begeleiding nodig omdat ze meer moeite hebben met de taal of omdat ze bijvoorbeeld kinderen hebben. Dit project biedt hen de kans om een entreeopleiding te volgen en hun diploma MBO niveau 1 te behalen. Op deze manier kunnen ze hun arbeidskansen vergroten. De studenten die doorstromen naar een vervolgopleiding worden gedurende hun opleiding ondersteund door de Onderwijsmakelaar van Weener XL en de gemeente ’s Hertogenbosch. In een vijfdelige reportage laten we vijf jonge statushouders aan het woord. Deze week vertelt Helen uit Eritrea wat het voor haar betekent om een diploma te kunnen halen.

Inburgeren in het AZC

Helen is 19 jaar als ze in 2014 alleen naar Nederland komt. Anderhalf jaar woont ze in het AZC in Oosterhout. In die tijd haalt ze al haar inburgeringsdiploma’s en doet ze vrijwilligerswerk voor ouderen. In Breda start ze met haar entreeopleiding Zorg en Welzijn.

Helen vertelt: “De eerste tijd was het moeilijk voor mij in Nederland. Alles was nieuw. De taal, de mensen. Ik kon met niemand communiceren. Ik sprak alleen Arabisch en een aantal eigen moedertalen. In Eritrea heeft iedere stam namelijk zijn eigen taal.”

Als Helen haar vriend leert kennen, verhuist ze naar Den Bosch. Hier vervolgt ze haar entreeopleiding. “Mijn vriend is ook gevlucht uit Eritrea. We praten samen veel over de situatie daar. Het is er op dit moment erg onrustig. Er zijn weer bombardementen geweest. Onze familie woont daar nog dus we maken ons veel zorgen. Eén broer woont in Duitsland, maar mijn andere broers en zussen heb ik al bijna zeven jaar niet gezien.”

Werken met ouderen

“In Eritrea ben ik naar school geweest: de basisschool en het voortgezet onderwijs. En ik heb anderhalf jaar als kapster gewerkt. In Den Bosch heb ik twee jaar inpakwerk gedaan in een magazijn, maar ik wil graag werken in de ouderenzorg dus is het belangrijk om diploma’s te halen. Na de entreeopleiding wil ik doorstromen naar niveau twee.”

Twee dagen in de week loopt Helen stage. Bij een dagbesteding voor oudere mensen helpt ze mee als activiteitenbegeleidster. Daar doen ze samen spelletjes of ze maken een wandeling. “Ik vind het zielig als ze niks meer kunnen. Daarom vind ik het leuk om oudere mensen te helpen. Als ik wegga, vragen ze altijd wanneer ik er weer ben.”

“Ik heb nu ook een taalmaatje, maar door de corona kunnen we elkaar niet zien. We bellen of spreken elkaar via Whatsapp. Bijvoorbeeld over school of over dingen die ik moeilijk vind. Dit contact is erg fijn, want zo kan ik de taal goed oefenen.”

“In mijn vrije tijd doe ik aan fitness. En ik fiets veel. Ook houd ik van koken. Dan maak ik traditionele maaltijden zoals gevulde tortilla’s met vlees en groenten. Maar dat is wel heel veel werk. Ook heb ik nog een bijbaantje in de horeca bij Burger King. Ik hoop dat ik daar na de corona weer kan beginnen.”