Fatima (25): “Ik ben blij dat ik weer naar school kan”

Schoolfirst is een samenwerkingsproject tussen Weener XL en het Koning Willem I College. Het is specifiek gericht op jonge statushouders (tot 30 jaar). Deze mensen hebben extra begeleiding nodig omdat ze meer moeite hebben met de taal of omdat ze bijvoorbeeld kinderen hebben. Dit project biedt hen de kans om een entreeopleiding te volgen en hun diploma MBO niveau 1 te behalen. Op deze manier kunnen ze hun arbeidskansen vergroten. De studenten die doorstromen naar een vervolgopleiding worden gedurende hun opleiding ondersteund door de Onderwijsmakelaar van Weener XL en de gemeente ’s Hertogenbosch. In een vijfdelige reportage laten we vijf jonge statushouders aan het woord. Deze week vertelt Fatima uit Syrië waarom ze weer durft te dromen.

Een lastige tijd

Fatima is geboren in Syrië. Als ze 17 jaar is, vlucht ze met haar ouders en twee broers naar Turkije. Ze heeft dan net haar middelbare schooltijd (HAVO) afgerond. In Turkije start ze met de bachelor Scheikunde. Ze wil dolgraag verder studeren, maar helaas loopt het allemaal anders. “We zijn vijf jaar in Turkije gebleven. Dat was een lastige tijd. Ik kon mijn opleiding niet afmaken. Ik moest twaalf uur per dag werken voor weinig salaris.”

Inmiddels woont Fatima vier jaar in Nederland met haar ouders en broer. Haar andere broer woont in Duitsland. Met haar familieleden in Syrië en Turkije heeft ze regelmatig contact. “Mijn nichtje uit Syrië is mijn beste vriendin. We spreken elkaar elke dag via Whatsapp. Ze zit op de universiteit, maar het is zo moeilijk om daar werk te vinden en om daar te blijven.”

Integreren in Nederland

Trots vertelt ze over haar ouders en haar broer: “Voor mijn ouders is het lastiger om de Nederlandse taal te leren. Maar mijn vader heeft alles geregeld hier in Nederland. De verzekeringen en het huis in Rosmalen. Hij is bezig met een re-integratie traject bij Weener XL. Drie dagen per week werkt hij op de textielafdeling waar hij handdoeken opvouwt. Mijn broer werkt bij een garage in Rosmalen als automonteur. Hij heeft een vast contract gekregen.”

“De eerste periode in Nederland vond ik lastig omdat ik de taal niet sprak. Een buurvrouw hielp ons soms met de taal of legde uit waar ik naartoe moest om iets te regelen. Maar nu regel ik alles zelf. Wel vind ik het nog steeds moeilijk om hier vriendinnen te maken. Ik durf niet altijd te praten met de Nederlandse studenten. Ik heb gelukkig wel één goede vriendin hier. Zij is Irakees en al bijna 25 jaar in Nederland.”

Terug naar school

Als Fatima een half jaar in Nederland is, start ze bij Weener XL met inpakwerkzaamheden. Na een paar maanden mag ze meedraaien in het bedrijfsrestaurant. Maar het allerliefst wil ze weer terug naar school. In september 2018 start ze met de entreeopleiding (Schoolfirst) aan het Koning Willem I College: MBO niveau 1 Verkoop. Tegelijkertijd heeft ze verschillende bijbaantjes en doet ze vrijwilligerswerk. Het gaat allemaal voorspoedig. Na haar entreeopleiding start ze in Rotterdam met de MBO 4 opleiding tot laborant. Na een jaar besluit ze toch te stoppen. “Er vielen veel lessen uit en ik kreeg onvoldoende persoonlijke begeleiding.”

“Op dit moment volg ik de opleiding MBO 4 tot tandartsassistente aan het KWIC. Het gaat nu heel goed. Eén keer per week ga ik naar school voor de praktijklessen. Alle andere lessen volg ik nu online. Dat is minder gezellig en soms ook lastiger. Op school kan ik de lessen beter volgen. Vanwege de corona kan ik nu ook niet naar kickboksen en salsadansen. Dat mis ik heel erg. Ik ben een heel spontaan en sociaal persoon en doe graag actieve dingen met andere mensen. Dat gaat nu helaas even niet. Maar ik ben heel erg dankbaar voor alle kansen die ik hier krijg. Ik ben zo blij dat ik weer naar school kan. Ik durf weer te dromen over mijn toekomst. Misschien ga ik zelfs ooit nog scheikunde studeren.”