Buro Kade: "Een toekomstbestendig en duurzaam gebouw"

Vorig jaar lieten we jullie weten dat het Bossche samenwerkingsverband HEVO / Tarra / Buro Kade / MTD / RA Infra / BPEM / Archimedes de nieuwbouw voor Weener XL gaat ontwerpen. Maar wie zijn nu eigenlijk al deze partijen? En wat doen ze precies? De komende weken laten we jullie kennis maken met alle bedrijven die betrokken zijn bij het ontwerp van de nieuwbouw. Deze week Buro Kade. 

Michael Bol is architect bij Buro Kade. Hij vertelt: “Wij zijn samen met Tarra Architectuur verantwoordelijk voor het ontwerp van het gebouw. Samen vormen wij bureau TarraKade. Het zijn twee kantoren met een eigen specialisatie en een eigen signatuur, maar we vullen elkaar erg goed aan.”

Buro Kade

Geen afval, geen uitval

“Buro Kade is gevestigd in de Mengfabriek aan de Diezekade in ’s-Hertogenbosch. Ons doel is volwaardige architectuur te maken van circulaire bouwstoffen en daarbij geen concessies te doen aan de kwaliteit van het ontwerp. Voor ons is dit project heel bijzonder omdat we de principes van ons kantoor (geen afval geen uitval) op grote schaal kunnen toepassen in onze eigen achtertuin.”

“Voor Weener XL hebben we een ontwerp gemaakt met circulaire en zoveel mogelijk ‘groene’ grondstoffen en materialen. We springen hierbij zo zuinig mogelijk om met fossiele grondstoffen en proberen zoveel mogelijk het gebruik van fossiele bouwstoffen te vermijden. Circulariteit betekent voor ons niet alleen het ontwikkelen van een duurzaam gebouw, maar vooral ook het ontwikkelen van een duurzame keten. We passen alleen toe wat echt nodig is en materialen die vrijkomen brengen we terug in de kringloop. Door het gebruik van hergebruikte materialen en grondstoffen willen we het gebouw een zo laag mogelijke materiaal gebonden CO2 uitstoot geven.”

Toekomstbestendig

“Bij het ontwerp van het gebouw is rekening gehouden met eventuele nieuwe situaties in de toekomst. Het gebouw kan makkelijk worden aangepast. Een deel kan zelfs uit elkaar worden gehaald. Hierdoor is het gebouw generiek, modulair en toekomstbestendig. Het gemaal van de gemeente ’s-Hertogenbosch wordt gebruikt als een warmtewisselaar. Op deze manier kan het gebouw worden verwarmd en gekoeld. Deze energieopwekking gaan we ook op educatieve wijze presenteren aan het personeel en de bezoekers.”

Bekende Bossche projecten

Bekende projecten in ’s-Hertogenbosch die Buro Kade op zijn naam heeft staan zijn het nieuwe ontmoetingscentrum ‘De Petrus’ in Vught, verpleeghuis de Heere Hintham in Den Bosch en de nieuwe serre van Hotel Central op de Markt. Stuk voor stuk prachtige projecten. Dat belooft wat voor ons toekomstige kantoorpand. Het Voorontwerp wordt binnenkort gepresenteerd. We laten ons verrassen…

Op de foto: Het team van architecten van Buro Kade.

Bovenste rij: Erik Aarts, Ivo van den Thillart, Gijs Hoeijmans, Michael Bol.

Onderste rij: Ton Dietvorst, Frank van Dillen