Beheer van sportvelden, maar ook graven openen en sluiten

De afdeling Tractie is met haar gespecialiseerde werk een aparte tak binnen de unit Groen. De mannen onderhouden onder andere de sportvelden, de gemeentelijke parkeergarages, maar verzorgen ook as-verstrooiingen en openen en sluiten de graven op een aantal begraafplaatsen. Wist jij dat dit bijzondere werk ook door Weener XL gedaan wordt?


Veilig sporten

Aan het woord werkleider Eddie: “Voor 21 buitensportaccommodaties in de gemeente 's-Hertogenbosch verrichten we 85% van al het werk. Zelfs het zwerfafval rond bijvoorbeeld het stadion van FC Den Bosch en bij sporthal de Maaspoort ruimen we ook op. Kortom wij zorgen ervoor dat er gesport kan worden op goede en veilige terreinen.”

rotorknife snijdt de velden

Hart voor het vak
De grootste opdrachtgever van Tractie is de gemeente 's-Hertogenbosch zelf. Beheerder buitensportaccomodaties Henrie: “De mensen die er werken hebben hart voor het vak. Ze voelen zich verantwoordelijk. De lijnen zijn kort. Dat is belangrijk. We moeten rekening houden met het weer. Snelheid van handelen is nodig om kwaliteit te blijven leveren."

Opleiding en ontwikkeling
Werkleider Eddie: “Uitdagend aan het werk is dat we met grote machines werken. De mensen worden opgeleid om hiermee te kunnen werken."

Medewerker verricht zaagwerk bij het Engelenmeer

Voorman Theo: “Soms is een opleiding vanwege de theorie voor iemand te moeilijk. Terwijl zo’n jongen wel echt gevoel voor het vak heeft. Een van mijn jongens loopt bijvoorbeeld over het gras en voelt dan precies wat het nodig heeft. Met een aangepast programma kunnen we hem dan toch opleiden. Dat is mooi.”

Begrafenis en as-verstrooiing
Eddie: “Wat maar weinig mensen weten is dat wij ook begraafplaatsen onderhouden. Voor een begrafenis openen en sluiten we de graven, we verzorgen de as-verstrooiingen en we plaatsen urnen. Het buitenterrein van het crematorium onderhouden we ook. Dit alles gebeurt met veel respect voor de overledenen en nabestaanden. Het is belangrijk werk.”

Werkzaamheden team Tractie in een notendop:

• Het veld- en groenonderhoud op 21 buitensportaccommodaties, zoals maaien en onkruid vrijhouden. Maar ook alle werkzaamheden aan kunstgrasvelden.
• De technische klusploeg repareert de hekwerken en goals.
• Onderhoud van strandbad Oosterplas en Engelenmeer.
• Grafdelven op begraafplaatsen Rosmalen en Engelen.
• Verzorgen van as-verstrooiingen en plaatsen van urnen.
• Onderhoud van de parkeerplaatsen en rijbanen van de 8 gemeentelijke parkeergarages.
• Maaien voor bedrijven, instellingen en particulieren.
• De vrachtwagen rijdt voor Unit Groen, ook voor andere afdelingen binnen de gemeente.