Sportief Werkt

Jezelf financieel in eigen onderhoud voorzien is niet voor iedereen altijd vanzelfsprekend. We streven met Weener XL naar bijstandsonafhankelijk, maar zijn er ook voor hen voor wie dit tijdelijk of langdurig niet tot de mogelijkheden behoort. Omdat iemand bijvoorbeeld ziek is, of omdat de privésituatie zo onstabiel is, dat daar alle focus ligt.

Peter

Maak kennis met Peter (57). Twintig jaar had hij een succesvolle onderneming. Hij kreeg privé grote problemen, met een faillissement tot gevolg.

“Ik heb weer een woning in ‘s-Hertogenbosch en maak een goede kans om terug op de arbeidsmarkt te komen. Ik wil het ondernemen weer oppakken.”

Peter is één van de deelnemers aan het project Sportief Werkt. Arbeidsmatige dagbesteding wordt gecombineerd met sport. Bij verschillende verenigingen worden additionele klusjes verricht. Denk aan klein tuinonderhoud, zoals onkruid weghalen. Of wat opruimen. Daarnaast kijkt een consulent mee hoe iemand door middel van sportieve activiteiten weer beter in zijn vel komt te zitten.

Peter: “Ik ben heel blij dat ik deelneem aan dit project. Hier kan ik mijn gedachten verzetten en ben ik onder de mensen. Anders raak je in een isolement.”

profiel

Dromen bijstellen

Dennis, een vlot uitziende jongeman van 33 neemt ook deel aan het project.

“Doordat ik lichamelijk ziek ben en nog trauma’s moet verwerken heb ik een bijstandsuitkering. Doordat ik niet aan het werk ben, heb ik een negatief beeld over mezelf. Ik had mijn leven anders voorgesteld. Mijn droom is een baan als vertegenwoordiger bij een bedrijf zoals Heineken. Maar ik moet eerst gezonder worden. Ik zit ook midden in de onderzoeken bij het ziekenhuis.”

Dennis: “Deelnemen aan dit project maakt dat ik me weer iets positiever voel over mezelf. Het is fijn om zinvol bezig te zijn.”

Kees van Sportief Werkt met vrijwilligster Katrien

"Als de basis goed is, kunnen we verder kijken"

Werkleider Kees begeleidt de deelnemers: “Het project is een succes. De meesten kunnen na dit traject een volgende stap maken. Er zijn zelfs een aantal deelnemers volledig uitgestroomd naar betaald werk. Dat is natuurlijk helemaal fantastisch.”

“Weet je, ik blijf altijd rustig en heb geduld met de mensen. Samen kijken we wat iemand kan en hoe diegene weer beter in zijn vel komt te zitten. Als de basis goed is, kunnen we verder kijken.“

Op dit moment zijn de deelnemers aan het helpen bij tennisvereniging Oosterplas. Vrijwilligster Katrien ontvangt hen vanuit de vereniging en zorgt dat het hen aan niets ontbreekt.

“Konden ze maar vaker komen! Zo’n vereniging draait op vrijwilligers en wat hulp is dan zeer welkom. Ik vind het ook gezellig. Ja, je hoort heftige verhalen. Ik bied dan een luisterend oor.”