Monique

“Misschien had ik de hoop een beetje opgegeven. Ik zat al een tijd in de bijstand. Ik had er vrede mee. Ik had afscheid genomen van bepaalde toekomstdromen.” Toen werd ze uitgenodigd voor het Participatiehuis.

Lees meer...

Dit is Tineke (54), een bekend gezicht bij WXL. Al bijna 25 jaar lang in dienst. Stoere buitenkant, zachte binnenkant. Deze dame blaas je niet zomaar omver. Tineke kent het klappen van de zweep, maar heeft haar draai inmiddels aardig gevonden.

Lees meer...

Angelina loopt mee bij reïntegratievoorziening Aan de Slag. Via Vluchtelingenwerk werd ze bij WXL aangemeld. Nu is haar leven gelukkig in rustiger vaarwater terecht gekomen. Ze kan weer plannen maken voor de toekomst. Maar dit was in het verleden wel anders. Om te mogen zijn wie ze is, moest ze namelijk vluchten voor haar leven.

Lees meer...Het is bijna zover. Over een maand treedt de nieuwe Wet Inburgering in werking. De verantwoordelijkheid voor de inburgering ligt dan niet meer bij de inburgeraar zelf. Vanaf dat moment ligt de regie bij de gemeente. Het betekent dat we ons als gemeente meer gaan bezighouden met de begeleiding van nieuwkomers die inburgeringsplichtig zijn.

Lees meer...

 

 

Vindingrijk

Wist je dat er een keurmerk bestaat voor kringloopbedrijven? Dit heet het BKN-keurmerk. Met dit keurmerk onderscheiden kringloopbedrijven zichzelf van andere soortgelijke organisaties. Het keurmerk stelt eisen op het gebied van professionaliteit en veiligheid. Daarnaast zijn kringloopbedrijven verplicht om een doel vast te leggen over hergebruik en duurzaamheid.

Lees meer...
We hebben allemaal zo af en toe nieuwe kleding nodig. Dan gaan we naar de stad of we shoppen online. Maar wist je dat de kledingindustrie verantwoordelijk is voor 10% van alle CO2 uitstoot ter wereld? Marco van Overbeek is Unitmanager van Kringloopwinkel Vindingrijk. We vroegen hem het ‘hemd van het lijf’ over de tweedehands kleding in zijn winkel.

Lees meer...

 

 

 

 

Vincent van der Hagen woont niet in de Maaspoort, maar in Hintham. Toch kent hij de wijk aan de Maas als zijn broekzak. Hij is één van de zeven bezorgers van Weener XL, die 7500 exemplaren van Maaspoort Magazine huis-aan-huis afleveren.

Lees meer...
Rosa

Wauw wat een transformatie maakte Rosa door. Er staat een zelfbewuste vrouw voor me die zin heeft in het leven, zin om nieuwe dingen te ondernemen en zin om haar doel te verwezenlijken: werken in de zorg. Dat Rosa een dikke twee jaar geleden vooral op de bank zat, is moeilijk voor te stellen.

“Door het traject in het Participatiehuis heb ik weer zin in de dingen. Ik heb geleerd om mezelf meer vooraan te zetten. Ik heb zoveel positieve ervaringen opgedaan en daarmee zelfvertrouwen kunnen opbouwen dat ik weer regie kan nemen over mijn loopbaan.”

Lees meer...
Inwoners van ’s-Hertogenbosch en omgeving kunnen vanaf nu met al hun vragen over belastingen, toeslagen en invorderingen terecht bij het nieuwe steunpunt van de Belastingdienst. Het steunpunt is gevestigd bij Weener XL, het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente.

Lees meer...

 

 

De aanneemovereenkomst voor de uitvoering van de nieuwbouw van Weener XL is op vrijdag 24 september 2021 ondertekend. Hiermee is een belangrijke stap gezet voor de nieuwe huisvesting van Weener XL.

Lees meer...

 

 

Meryem en Sandra

Wat een leuke service gerichte jongedame ontvangt me bij ‘Brabantsche worstenbroodjes’ op de Isabellakazerne in Vught. Dat Meryem (25) vroeger regelmatig haar biezen pakte bij verschillende werkgevers, staat in schril contrast tot de toegewijde medewerker die voor me staat.

Meryem: “Dat het nu zo goed gaat, is omdat ik mezelf kan zijn. Ik voel veel vertrouwen. Hierdoor kan ik het aangeven als er iets speelt. Vroeger vertrok ik gewoon. Gaf anderen ook niet de kans mij te leren kennen. Maar ik ben volwassen geworden. En ik weet beter wat ik wil. Ik heb geleerd om vol te houden en niet meer altijd af te gaan op mijn eerste indruk.”

Lees meer...

Werkleider Heino: “Een werkplek bij PPR krijg je niet zomaar toegewezen. Dit gebeurt in samenwerking met team Diagnose, een jobcoach en met het UWV. Er wordt vastgesteld dat iemand een bepaalde prikkelarme omgeving nodig heeft, om mee te kunnen doen. Voor sommigen is hier werken een oplossing voor de langere termijn. Voor sommigen is het een tijdelijke plek. Een plek van waaruit stappen omhoog kunnen worden gezet.”

Lees meer...


Ook dit jaar vindt de Week van Lezen en Schrijven plaats. Al jaren zetten deelnemers van het Bossche Taalnetwerk zich in om laaggeletterdheid aan te pakken voor inwoners van onze gemeente. De opening vond plaats op 6 september in het oude VVV-kantoor op de Markt in ’s-Hertogenbosch.

Lees meer...

 

 

 

Het Informatiepunt Nieuwkomers is een samenwerkingsproject tussen Weener XL, het Koning Willem I College en VluchtelingenWerk Den Bosch. Bij dit informatiepunt kunnen statushouders terecht met verschillende vragen. Katja Laerkedal, een van de teamleiders bij VluchtelingenWerk Den Bosch, vertelt.

Lees meer...

 

 

 

Esther raakte me diep met haar verhaal. Ze maakte van haar handicap haar kracht. Ik gun haar drive elke burger die een beroep moet doen op de dienstverlening bij WXL. Alleen helaas bestaat daar geen toverformule voor die je zomaar op iedereen kunt loslaten. Hoe kweek je veerkracht en doorzettingsvermogen? En hoe houd je vertrouwen als je omgeving dit bijvoorbeeld niet doet?

Lees meer...Slimmer plannen, een bakfiets opknappen en blauwe diesel tanken. Lees welke stappen Weener XL zet richting duurzame mobiliteit. Laat je inspireren!

Lees meer...

 

 

 

Bennie kreeg het flink voor zijn kiezen in het leven. ‘Ge kent d’r een boek over schrijven’, zoals hij zelf zegt. Inmiddels heeft hij een dak boven zijn hoofd én zijn eigen stratenmakers-bedrijf. Dankzij een bewonderenswaardige veerkracht en vrolijkheid. Samen met werkconsulent Dennis en Janine van Zayaz vertelt Bennie zijn verhaal. Dat begint in 2000 met een zwaar ongeval. “Ik was een spoorwegovergang aan het bestraten, bij het aftrillen hoorde ik de trein niet aankomen. Meters lang werd ik meegesleurd. Ik zag de traumahelikopter nog landen en toen ging het licht uit.” 

Ondertekening VSO

In de gemeente ’s-Hertogenbosch vinden we het zeer belangrijk dat jongeren na het afronden van hun opleiding snel aan het werk kunnen. Dat geldt zowel voor jongeren in het regulier als in het speciaal onderwijs. Om jongeren uit het voortgezet speciaal onderwijs (VSO) daarbij een handje te helpen, gaan VSO-school Hub uit Rosmalen, UniK, UWV en het gemeentelijk werk- en ontwikkelbedrijf Weener XL nog meer samenwerken. Maandag 28 juni hebben ze daarvoor een convenant ondertekend.

Lees meer...

 

 

"Op de afdeling educatie bij het KWIC zijn we bezig met vraagstukken omtrent inburgering en vervolgopleidingen binnen het MBO. Maar ook hier krijgen we uiteenlopende vragen over allerlei onderwerpen. Nieuwkomers lopen tegen ontzettend veel dingen aan als ze net in Nederland zijn."

Lees meer...

 

 

Luc: “Een diploma zegt niets over hoe goed je kunt functioneren in een bepaald vakgebied. Door echt naar het profiel van iemand te kijken – waar ons team inmiddels gespecialiseerd in is – kun je iemand veel breder plaatsen, dan je enkel blind te staren op een vacature.”

Met Job Invest bundelen we onze krachten. Dit zorgt ervoor dat veel mensen succesvol uitstromen uit de bijstand. Dat is fantastisch en een dik vet compliment waard.

Lees meer over onze gezamenlijke aanpak...Het Informatiepunt Nieuwkomers is een samenwerkingsproject tussen Weener XL, het Koning Willem I College en Vluchtelingenwerk Den Bosch. Bij dit informatiepunt kunnen statushouders terecht met uiteenlopende vragen. Projectmedewerker Momen vertelt.

Lees meer...

 

 

Drive-in Cinema

In deze bijzondere tijden grijpen we naar digitale technieken om elkaar te ontmoeten. Zo toverden we onze parkeerplaats afgelopen donderdag om tot Drive-in Cinema waarbij een aantal talenten zich op film presenteerden aan potentiële werkgevers in hun auto. Coronaproof en leuk!

Lees meer...


Els

Els, inmiddels een vast gezicht voor de collega’s en klanten van Weener XL. Altijd vriendelijk, zacht en behulpzaam.
Els (60) had niet gedacht dat het nog zou lukken met werk. “Ik heb meerdere malen afscheid moeten nemen van werk, vanwege bezuinigingen of omdat het werk teveel van me vroeg. Dat ik nu op mijn zestigste nog zo fijn weer aan de slag mag zijn, had ik niet durven dromen.”

Lees meer...Naast een plek om werknemers- en basisvaardigheden te leren, is een werkgever soms meer dan dat. Met een beetje geluk is een werkgever voor werknemers ook echt een plek waar ze gehoord en gezien worden. Waar oog is voor de persoon achter de functie. Zodat iemand uit zijn schulp kan kruipen en tot bloei kan komen.

Lees meer...
Op donderdag 10 december is de eerste paal geslagen voor de nieuwbouw van Weener XL. Deze officiële handeling werd in klein comité verricht door wethouder Huib van Olden, Sjoerd van het Erve (directeur Weener XL), Martin Beukeboom (directeur Dura Vermeer Bouw Zuid) en Jan Bonnemaijers (projectmanager bij HEVO).

Lees meer...

 

 

Ahmad

Ahmad: ”Ik ben door een auto aangereden met de fiets. Ik heb hier chronische pijn aan overgehouden. Iets waarmee ik moet leren leven. Er is namelijk geen oplossing voor. Het komt erop neer dat ik niet lang kan zitten, maar ook niet lang kan staan. Voor mijn ongeluk deed ik veel magazijn- en productiewerk.”


Lees meer...

Kevin straalt als hij aan directeur Sjoerd van het Erve van Weener XL uitlegt wat zijn werkzaamheden zijn bij kringloopwarenhuis Vindingrijk. Sinds eind 2018 werkt hij bij de boeken- en cd afdeling en dit doet hij met veel plezier.

Lees meer...

 

 

 

Peter is bijna 60 jaar als hij door een reorganisatie zijn baan verliest. Drie jaar lang heeft hij een WW-uitkering. Via Weener XL verricht hij op verschillende locaties inpakwerk. Maar dat is allemaal maar tijdelijk. Vorige week werd Peter 63 jaar. In diezelfde week tekende hij zijn contract voor onbepaalde tijd bij ASN Autoschade in Den Bosch.

Lees meer...

 

 

Aster

"Mijn advies aan anderen? Weet je, het maakt niet uit wat voor werk je in eerste instantie moet doen. Je moet het gewoon aanpakken. Beginnen. Van daaruit kun je verder leren, hopen en doorgaan!”

Lees meer...

“Lange tijd voelde ik me opgesloten. Ik leefde als een halve kluizenaar. Niemand wist van mijn situatie."

Lees meer...

Advies- en ingenieursbureau RA infra levert al ruim 20 jaar maatwerkoplossingen op het gebied van grond-, water- en wegenbouw. Het bedrijf kent drie vestigingen. Vanuit het kantoor aan de Baarzenstraat in Vught zijn ze betrokken bij ‘het project Weener XL’. Vestigingsmanager Jakob Baalman vertelt over de rol die RA Infra heeft bij de ontwikkeling van het nieuwe kantoorpand voor Weener XL.

Lees meer...

Deze kanjer Hendry (38) werkt al 22 jaar bij WXL. De laatste jaren in het Groen. Hij schoffelt, maait, harkt, prikt afval. Zijn favoriet is de motorische heggenschaar waarmee hij de overhangende beplanting snoeit. Door zijn dystonie, een progressieve spierziekte, heeft hij nu een spiksplinternieuwe ligfiets met elektrische aanvoering. Een stuk makkelijker en veiliger om naar zijn werk te fietsen. Als je hem voorbij ziet vliegen. Zwaai even!

Lees meer...