De gunbaan, een werkervaringsplek en begeleiding gegund door de wijk

De gunbaan biedt toekomstperspectief voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar die werkloos zijn en een bijstandsuitkering hebben. Met een gunbaan doet een jongere praktijkervaring op in zijn of haar eigen wijk. De jongere wordt ondertussen begeleid naar betaald werk. Ook een nieuwe opleiding starten is een mogelijkheid.

Een baan die combineert met 2 jonge kindjes

Saran (24) is een jonge alleenstaande moeder van twee kindjes. Met de gunbaan doet ze werkervaring op als verzorgende bij zorginstelling Vivent. Ze loopt mee in een huiskamer waar negen dementerende ouderen wonen. Saran heeft de opleiding helpende niveau 2. In de praktijk blijkt dat werkgevers minimaal om niveau 3 vragen. Samen met haar gunbaancoach en werkbegeleider onderzoekt ze de mogelijkheden om te starten met een opleiding op niveau 3. Haar werkbegeleider is zo tevreden over haar functioneren dat ze nu kijken of dit via een intern leer/werktraject kan bij Vivent.

Saran: “Ik heb het heel goed naar mijn zin in mijn gunbaan. Ik vind het fijn om iets voor ouderen te kunnen betekenen. De gunbaancoach heeft mij geholpen bij het vinden van deze gunbaan en de opvang voor mijn kindjes nu ik werk. Ik zie mijn toekomst beter tegemoet. Ik hoop straks te starten aan de opleiding voor helpende op niveau 3.”
              
             


Iemand een kans geven, voor en door de wijk

De gunbaan is een initiatief vanuit de wijkonderneming Oosterplas Doet dat haar succes de afgelopen twee jaar heeft bewezen. Van de 6 gunbanen, stroomden er 4 jongeren uit naar een betaalde baan en 1 jongere startte een nieuwe opleiding. Dit jaar zijn er 16 gunbanen te vergeven. Met de gunbaan worden jongeren gekoppeld aan een zogenoemde gunbaancoach. Samen gaan ze op zoek naar een geschikte gunbaan bij een organisatie in de wijk waar de jongere woont. Denk bijvoorbeeld aan het opdoen van werkervaring in een winkel, bij een kapper, of op een school. 

Drie wijkondernemingen zijn aangesloten bij het initiatief: te weten Oosterplas Doet, Copernikkel Werkwinkel West en Noorderpoort Samen Doen. Samen met de gemeente ’s-Hertogenbosch maken zij het traject van de gunbaan mogelijk.

Wethouder Arbeidsparticipatie, Huib van Olden: “De gunbaan vind ik een mooi initiatief! Ontstaan in de wijk en bestemd voor de wijk. Een samenspel tussen wijkteams, burgers en gemeente. En een samenspel dat jongeren helpt de weg te vinden naar een vaste baan. Het biedt hen perspectief. Zo’n initiatief ondersteunt de gemeente graag.”

Er zijn meerdere gunbaancoaches actief in de verschillende wijken. Een van de gunbaancoaches is Jacqueline de Heij: “Ik begeleid Saran nu een tijdje als gunbaancoach en haal daar veel voldoening uit. Het is fantastisch om de stappen te zien die zij maakt. Ik ben een documentairemaker die zich ook graag inzet voor de wijk waarin ik woon. Om een jongere met een gunbaan te kunnen begeleiden heb ik een cursus gevolgd.”


Van gunbaan naar een betaalde baan of opleiding

Met een gunbaan doet een jongere arbeidsritme op en krijgt (weer) vertrouwen in het eigen kunnen. De jongeren worden klaargestoomd voor betaalde arbeid en geholpen met het uitstippelen van een goed loopbaanperspectief. Met behoud van de uitkering wordt het traject voor een periode van 6 tot 9 maanden aangegaan. Tijdens deze periode gaan de gunbaancoach en de werkgever van de gunbaan, actief met de jongere opzoek naar een betaalde baan. Afhankelijk van de leerdoelen en de benodigde kwalificaties behoort het volgen van een opleiding ook tot de mogelijkheden.

         

Davids gunbaan werd een betaalde baan

David startte zijn gunbaan bij fitness en wellness-centrum Wladimirov in de wijk Oost. Hij begeleidt mensen bij het sporten en geeft hen gezondheidsadvies.

Eigenaar Youri Wladimirov: “Ik ben opgeroeid in de wijk Oost en hier zit ook mijn bedrijf. Toen David twee jaar geleden mijn bedrijf binnenstapte wilde ik hem graag een kans geven. Het concept van ‘voor en door de wijk’ spreekt mij erg aan. Het klikt meteen met David.”

David: “Ik had echt geluk. Want toen mijn werkervaringsperiode afliep, kwam er een vacature vrij. Nu werk ik met veel plezier al bijna 2 jaar voor Wladimirov. Het gaat echt goed!”

 

Ook in aanmerking komen voor een Gunbaan?
Meld je aan bij de deelnemende wijkonderneming in jouw wijk.

 

oosterplasdoet@gmail.cominfo@copernikkel.nlinfo@noorderpoort-samendoen.nl